Rusland bereid meer voor klimaat te doen
Rusland is bereid zijn CO2-uitstoot met 20 tot 25 procent te vermin-deren in 2020, vergeleken met het niveau van 1990.
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat woensdag gezegd na een topontmoeting tussen de EU en Rusland in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Van Russische kant was daar president Dimitri Medvedev aanwezig.De EU had Rusland tijdens de bijeenkomst opgeroepen meer te doen tegen de opwarming van de aarde. Barroso bestempelde de Russische toezegging als „zeer belangrijke vooruitgang met het oog op de top in Kopenhagen.” Medvedev gaf tegenover de pers geen commentaar.
Vrouwen dragen een onevenredig groot deel van de last van klimaatverandering. Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde jaarlijkse wereldbevolkingsrapport van de Unfpa, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.
Vrouwen verrichten het meeste werk op het land en worden daardoor meer getroffen door klimaatgerelateerde natuurrampen. „Arme vrouwen in arme landen worden het meest getroffen door klimaatverandering, hoewel ze er het minste aan bijdragen”, stelt UNFPA-directeur Thoraya Ahmed Obaid.
Het bevolkingsrapport stelt dat de strijd tegen klimaatverandering vermoedelijk succesvoller zal zijn als er bij het beleid rekening wordt gehouden met behoeften, rechten en potenties van vrouwen. Investeringen in vooral onderwijs en gezondheidszorg versterken de positie van vrouwen. Hierdoor groeit de economie en vermindert de armoede en dat kan weer een positief effect kan hebben op klimaatverandering.
De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door mensen is vorig jaar gestegen tot 8,7 miljard ton, 2 procent meer dan in 2007. Dat komt gemiddeld neer op 1,3 ton per persoon. Nog nooit was de menselijke uitstoot van het broeikasgas zo hoog.
Dat blijkt uit een onderzoek dat gisteren is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience. De uitstoot van CO2 ligt volgens de onderzoekers 41 procent boven het niveau van 1990, dat bij verdragen wordt gebruikt als richtlijn. In het Kyotoprotocol van 1997 hadden regeringsleiders juist afgesproken dat de uitstoot in 2012 5 procent lager dan de emissie in 1990 zou moeten zijn.
Het akkoord van Kyoto loopt in 2012 af. Op de klimaattop in Kopenhagen volgende maand moet een opvolger voor dat verdrag worden opgesteld, maar de kans dat dit lukt wordt steeds kleiner.
In de strijd tegen de opwarming van de aarde pleit het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties voor het gratis beschikbaar stellen van condooms. De organisatie wil geen Chinees geboortebeperkingsbeleid, maar meent wel dat „vrouwen met toegang tot de juiste zorg (…) lagere vruchtbaarheidscijfers hebben en daarom minder bijdragen aan de uitstoot van broeikasgas.”
Het fonds erkent niet zeker te weten of er een verband is tussen geboortebeperking en klimaatverandering. Dergelijke verbanden zijn in de meeste gevallen „complex en indirect.”
Het voorstel kreeg dan ook scherpe kritiek. „Er is een grote dosis inbeeldingsvermogen nodig om te geloven dat condooms kunnen bijdragen aan de afkoeling van het klimaat”, zei Caroline Boin, analiste van de Londense denktank International Policy Network. Ze verwees daarbij naar eerdere pogingen van het VN-fonds in 1987 om geboortebeperking door te voeren.
Volgens Boin tonen ontwikkelingen aan dat met economische groei ook meer natuurgebieden worden beschermd. „Er is geen causaal verband tussen bevolkingsdichtheid en armoede.”