Kerk & religie

„Student is kerk van de toekomst”

De Bijbel lezen én eruit leven. Dat is volgens IFES-directeur ir. Bert den Hertog de essentie van de 50-jarige IFES. „Noem het integraal christen-zijn. Het gaat om hoofd, hart én handen.”

Klaas van der Zwaag
19 November 2009 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 09:11
Ir. Bert den Hertog (l.) en ir. Cees Griffioen, respectievelijk directeur en staflid van IFES-Nederland, zien toenemende kansen van getuigenis onder niet-christe­lijke studenten. „Van de 600.000 studenten in Nederland is slechts 6 procent christelijk. Toc
Ir. Bert den Hertog (l.) en ir. Cees Griffioen, respectievelijk directeur en staflid van IFES-Nederland, zien toenemende kansen van getuigenis onder niet-christe­lijke studenten. „Van de 600.000 studenten in Nederland is slechts 6 procent christelijk. Toc

Bijbelstudie vormt volgens IFES-staflid ir. Cees Griffioen een kernactiviteit van IFES. „Op dit punt toont zich de belangrijkste invloed op christelijke studenten­verenigingen in Nederland. Dat Bijbelstudie bijvoorbeeld bij de CSFR ingeburgerd raakte, is mede aan IFES te danken.”Den Hertog verbindt Bijbelstudie met een sterk missionair bewustzijn. „God is een missionaire God. Maar zijn wij bereid om ons door Hem te laten inschakelen?”

Griffioen: „Groei in het geloof en het getuigenis van de Naam van Christus zijn bij IFES onlosmakelijk met elkaar verbonden. We erkennen dat studenten soms worstelen over hun eigen geloofszekerheid, maar onze ervaring is dat ze tijdens Bijbelstudies, zeker met studenten uit het buitenland, tot een persoonlijke relatie met Christus mogen komen.”

Is evangeliseren wel een taak van de studenten?

Den Hertog: „Denk niet aan allerlei acties. Evangeliseren is niet alleen een praten over het Evangelie maar ook een doen, bijvoorbeeld door de student in de collegebank die eenzaam is, eens op te zoeken.”

Griffioen: „Getuige-zijn is de opdracht van ieder mens, waarom dan ook niet van de student? Getuigen is soms moeilijker dan evangeliseren, want dan komt de vraag op hoe je de ander kunt vertellen hoe God in jouw leven is gaan werken.”

Den Hertog: „Om te getuigen moet je gevoed worden, en dat kan niet zonder diepe verworteling in de Bijbel, anders ga je over jezelf vertellen.”

Staan studenten open voor het christelijke geloof?

Den Hertog: „Ik durf zelfs te zeggen: het barst van de openheid. Er wordt niet meer negatief over het christelijk geloof gedaan. Veel studenten hebben het Evangelie niet van huis uit meegekregen, kennen de Bijbel nauwelijks en komen nooit in de kerk. Van de 600.000 studenten in Nederland is slechts 6 procent christelijk. Toch lijkt het tij te keren. We worden steeds meer bevraagd op ons christen-zijn. Recent onderzoek wees uit dat 65 procent van de studenten wel eens bidt. Dat biedt een enorme kans.”

Griffioen: „We staan voor de uitdaging om de Bijbel te lezen ook met hen die niet christen zijn. Er zijn 60.000 buitenlandse studenten in Nederland, meest uit gesloten landen waar niet gesproken mag worden over het Evangelie. Als we hun leren fietsen, waarom dan niet met hen spreken over het geloof? Ze staan er open voor.”

Hebben studenten vaak niet hun handen vol aan hun eigen vereniging, áls ze daar al lid van worden?

Griffioen: „Slechts 1 procent van de 6 procent christenen in de studentenwereld is lid van een vereniging. Studenten hebben steeds minder tijd om zich voor een vereniging in te zetten.”

Den Hertog: „Studenten zijn jongeren en daarom in dubbele zin de kerk van de toekomst. Op de universiteiten vinden de nieuwe ontwikkelingen plaats, die in de samenleving gaan doorsijpelen. Als een christen ergens moet zijn, moet hij op díé plekken zijn. Wij leven nu in een ontzuilde tijd, waarin veel openheid is en mensen bevraagd worden op hun eigenlijke identiteit. Die ligt niet in de zuil, maar in Christus.”

Griffioen: „Het gaat niet om je eigen veiligheid, want die houdt een keer op en blijkt helaas maar al te vaak een schijnveiligheid te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer