IFES kijkt over zuil heen naar de wereld
De christelijke studentenbeweging IFES wil over de eigen zuil heen kijken naar de wereld. Vijftig jaar geleden gingen studenten vanuit verschillende kerkelijke achtergronden en uit verschillende landen samenwerking met elkaar aan. ”Van zuil naar zout”, luidt de typerende titel van het jubileumsymposium vrijdag in Utrecht.
De internationale IFES (International Fellowship of Evangelical Students) werd opgericht in 1947. Het ging om een ”fellowship” van nationale studentenbewegingen, zodat in elke universiteit een christelijk getuigenis zou gaan klinken.Aan de wieg van IFES stonden dr. Martyn Lloyd-Jones en Stacey Woods, respectievelijk een puriteins theoloog en een gedreven evangelist. Beide oprichters laten volgens oud-stafwerker ds. N. M. Tramper iets zien van een vruchtbare combinatie van theologische diepgang en evangelisatorisch elan in IFES.
Nederlandse afdeling
In 1959 ontstond de Nederlandse afdeling, waarbij onder anderen de Apeldoornse hoogleraar prof. dr. J. P. Versteeg betrokken was. In de jaren vijftig en zestig bestond het werk van IFES vooral uit het met elkaar in contact brengen van verschillende christelijke studentenverenigingen. IFES kreeg in 1970 de eerste stafwerker, Pieter Boomsma.
In de jaren tachtig werd door stafwerker Niek Tramper de vereniging IFES-Nederland gevormd. Dit betekende een verankering van de IFES-gedachte in de verenigingen zelf. De jaren daarna kreeg het hbo- en internationale studentenwerk gestalte. IFES sloeg aan onder theologiestudenten en er traden steeds meer gereformeerde studentenverenigingen toe. Vanaf 2000 bleven nieuwe verenigingen zich aansluiten en verschoof de focus steeds meer van landelijk naar plaatselijk werk.
IFES-Nederland maakt deel uit van IFES World. Hierbij zijn meer dan 400.000 studenten aangesloten. Inmiddels heeft het wereldwijde IFES zich verspreid over 152 landen, van de 169 die een universiteit hebben. IFES-Nederland bestaat uit 42 studentenverenigingen met meer dan 3000 studenten van onder andere CSFR, Ichthus, Alpha en VGS/GSV.
Een aantal jaren geleden heeft IFES-Nederland een bestuurlijke hervorming in gang gezet om studenten beter te kunnen ondersteunen in het „bidden, Bijbellezen en getuigen.” Met de vorming van een raad van advies, waarin onder anderen de hoogleraren dr. E. Schuurman, dr. H. Jochemsen, dr. H. G. L. Peels, dr. M. te Velde en dr. G. van den Brink zitting hebben, is de laatste stap gezet in de bestuurlijke herstructurering, die hiermee is afgerond.
IFES-Nederland treedt als ondersteunende toerustingsorganisatie niet zo opvallend voor het voetlicht in Nederland. Ondertussen timmert IFES-Nederland vooral internationaal aan de weg, gericht om christenstudenten wereldwijd met elkaar in contact te brengen. Het element van getuigen is typerend voor IFES. De beweging is qua grondslag een mix van evangelisch en reformatorisch, wat in de term ”evangelical” ligt opgesloten. De term evangelical staat volgens IFES-stafmedewerker ir. Cees Griffioen voor Bijbelgetrouw.
Oud-stafmedewerker dr. Stefan Paas omschrijft de term als ”orthodox-protestants”. IFES-directeur ir. Bert den Hertog benadrukt dat IFES niet evangelisch is. „De lijn van Martyn Lloyd-Jones willen we graag handhaven. Die is wat anders dan de doorsneelijn van evangelisch Nederland, al gaat het ook hier om een opvatting die Bijbelgetrouw wil zijn.”