Opinie

Sluban (II)

Als fanatieke LEGO-familie hebben wij met veel interesse het artikel over neplego gelezen in de bijlage Voorkeur (RD 14-11).

19 November 2009 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 09:11

Mooi dat een bedrijf als LEGO vanuit zijn bedrijfsfilosofie geen ‘oorlogstuig’ in zijn programma heeft (hoewel er op een ander deel van het programma, vanuit ons leefmilieu, best het een en ander valt af te dingen).Wel vreemd dat juist een ondernemer uit onze gezindte dan vanwege dat ontbrekende deel, weliswaar met ideologische motieven (…), dat gat meent te moeten opvullen met militaire sets uit het Slubanprogramma. Misschien nog wel vreemder dat dan reformatorische ouders het Slubanprogramma waarderen juist vanwege dat oorlogsspeelgoed.

Is de werkelijkheid al niet erg genoeg dat we er geen bezwaar tegen hebben om voor het plezier oorlogje te spelen?

Fam. J. Bijl
Romanenwerk 8
2405 HD Alphen a/d Rijn

Jos Dings van Transport & Environment zegt in het artikel ”Elektrische auto leidt tot meer CO2” (RD 12-11) dat de bestaande fabrikanten niet genoeg onder druk staan. Dit klopt en het zou goed zijn als de Europese Unie inderdaad de normen voor CO2-uitstoot aanscherpte.

Op twee andere manieren echter vindt ook vergroting van het aanbod plaats. Nieuwe fabrikanten, zoals Tesla en Fisker, werken aan breed inzetbare auto’s die vanaf 2011 leverbaar zijn en op grote schaal geproduceerd zullen gaan worden. Ook wordt er op allerlei manier gewerkt aan aanbod van bestaande auto’s die elektrisch gemaakt worden. Dit gebeurde de afgelopen jaren al op kleine schaal, maar een aantal initiatieven op dit vlak staat op het punt om op veel grotere schaal te worden geproduceerd. Deze twee bewegingen helpen wel degelijk om binnen een aantal jaren een groot aantal elektrische auto’s op de weg te krijgen. Voor wat betreft de CO2-uitstoot: uiteraard zal als energie opgewekt wordt in een kolencentrale meer CO2 uitgestoten worden, maar slechts 22 procent van de geleverde elektriciteit in Nederland wordt op deze manier opgewekt. Net zoals het belangrijk is de hoeveelheid groen geproduceerde energie niet te overschatten, is het van belang een reëel beeld te schetsen van de huidige situatie met betrekking tot kolen­centrales. Met de huidige mix van elektriciteit die in Nederland uit het stopcontact komt, stoot een elektrische auto slechts 40 procent van de CO2 uit ver­geleken met de gemiddelde nieuw verkochte benzine- of dieselauto in Europa.

Alef Arendsen
Flevolaan 41
1141KC Naarden

In zijn betoog tijdens een debat in Urk (RD 14-11) gaf mr. Diederik van Dijk, beleidsmedewerker van de SGP-fractie, aan verbijsterd te zijn over de vraag of PVV en christendom samengaan.

Wat pas verbijsterend is, is het feit dat hij tijdens zijn betoog Bart Jan Spruyt aanvalt met de opmerking dat deze vele mensen op het verkeerde been heeft gezet. Hoe is het mogelijk dat je in deze tijd, waarin samenbinding en samenwerking geboden zijn, elkaar de les gaat lezen. Juist nu moet de SGP Spruyt in haar gelederen opnemen, om zo een evenwichtig conservatief geluid te laten horen! Juist nu moet Wilders van repliek worden gediend en juist nu moet onze jongeren die Spruyt hoog hebben, een alternatief geboden worden. Alleen dan krijgt de SGP de stemmen van die kiezers weer terug.

Cees Lock
Van Asperenstraat 16
3371 HR Hardinxveld-Giessendam

Naar aanleiding van de artikelen over vaccinatie (RD 14-11) is het van groot belang te luisteren naar wat Calvijn zegt, onder meer in de ”Institutie” I, 17, 4, over de voorzienigheid en ons handelen:

„Maar belangende de toekomstige zaken en voorvallen verenigt Salomo lichtelijk de raadslagen der mensen met de voorzienigheid Gods. Want gelijk als hij de dwaasheid uitlacht dergenen die zonder de Heere alles vermeten bij de hand te nemen, alsof ze door Zijn hand niet worden geregeerd, alzo spreekt hij elders aldus: Het hart des mensen overdenkt zijn weg, maar de Heere stiert zijn gang, gevende daarmee te kennen dat wij door de eeuwige besluiten en ordinantiën Gods niet worden verhinderd onszelf onder Zijn wil te verzorgen en al onze zaken te schikken en te leiden… Want God, Die ons leven met zekere palen heeft afgeperkt, heeft ook meteen de zorg voor ons leven ons bevolen en toevertrouwd en ons van middelen en onderstand om dat te bewaren genoegzaam voorzien, en ook voor de gevaren gewaarschuwd en ons daartegen zekere behoedingen en remediën gegeven, opdat die gevaren de onvoorzichtigen niet zouden overvallen en onderbrengen”, et cetera.

Drs. P. Boekhout
Kruiskampweg 7
3851 GP Ermelo

Volgens RD 26-10 denkt Max met afschuw terug aan de tijd dat z’n moeder door de natuurgeneeskundige gistvlokken kreeg aangeraden. Toppunt van smerigheid, volgens Max. Hij ziet het als een soort stinkende modder, en op internet waren die vlokken nog altijd rond.

Gelukkig zijn ze nog steeds te koop in reformzaken: edelgistvlokken. Zeer goed voor veel dingen; een eetlepel door de warme maaltijd in je bord en je proeft er weinig van; ook door groenten, niet meekoken! Niet alleen goed voor mensen, maar ook voor huisdieren. Mijn poes kreeg af en toe een vlooienband om (stinken…) en soms druppels in z’n nek (stinken…). Je moest wel. Tot ik die edelgistvlokken gebruikte. Ik deed ook eenmaal per dag één dessertlepel edelgistvlokken door het eten van de poes, natte brokjes en een stukje brood, fijngeprakt. Nu nooit vlooien meer, want ze lusten dat bloed niet meer. En tevens ben je van die stink­banden en -druppels af.

C. de Keuning
Walravenstraat 5
Nieuw- en St. Joosland

RD 9-11 citeert topman L. Blank­fein van de bank Goldman Sachs: „Wij doen werk van God, wij zijn erg belangrijk. Wij helpen bedrijven door ze kapitaal te verschaffen. Dat creëert groei, welvaart en banen.” En op pagina 2 staat: „De bankier schaamde zich, maar schuld had hij niet. Het systeem was nu eenmaal zo.”

God moet de geldkar trekken. Geld is echter een schepping van de mens. Bankiers en politici hebben ons aan het geld gekoppeld, door erop te drukken ”God zij met ons”, en ”In God we trust”. Onze Schepper heeft Zich nimmer aan geld verbonden. Hij veroordeelt de geld-rente-handel. Onze vorm van geld is lucht, bedrog. Het grondwoord voor rente is ”bijten”. De crisis heeft reeds 7300 miljard euro laten verdampen. Dat is 1044 euro per aard­bewoner. In het geldsysteem zit een exponent waardoor enkele rijken steeds rijker worden en de massa verarmt. De limiet is bereikt. Het resultaat is ernaar: een verarmd mensdom, torenhoge staatsschulden (luchtbellen). Het systeem is nu eenmaal zo, dus doormodderen? Nee, geen schuld bij de bankiers, geen schaamte! Henry Ford zei ooit: „Als mensen zouden beseffen hoe het financiële systeem écht werkt, dan zou er morgen een revolutie zijn.” En goudhandelaar Middelkoop (RD 14-11): „Een ongedekt geld­systeem gaat onherroepelijk ten onder. We hebben jarenlang iets uit niets gecreëerd door schuld op schuld te stapelen. Je hoeft geen geleerde te zijn om in te zien dat een crisis die het gevolg is van te veel krediet, niet kan worden bestreden met nog meer krediet.” Op deze wijze echter houdt de staat het failliete systeem staande. Omdat men op een ruilsysteem moeilijk grip heeft om belasting te heffen?

P. F. van der Meer
Harskamperweg 5
3774 JN Kootwijkerbroek

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer