Binnenland

Barendrecht gaat in verzet tegen CO2–opslag

Barendrecht krijg definitief een ondergrondse opslag voor het broeikasgas CO2. De ministers Cramer (Milieu) en Van der Hoeven (Economische Zaken) hakten woensdagmiddag de knoop door. Barendrecht legt zich er niet bij neer en gaat het besluit aanvechten.

ANP
18 November 2009 17:35Gewijzigd op 14 November 2020 09:11
De Gaatkensplas bij Barendrecht. Foto ANP
De Gaatkensplas bij Barendrecht. Foto ANP

De gemeente heeft na het besluit een brief aan het kabinet gestuurd. Daar staat onder meer in dat Den Haag op ernstige wijze voorbijgaat aan de onrust die leeft bij de bevolking. Gevraagd wordt dan ook om van de opslag af te zien. De gemeente is verbijsterd dat een administratieve proef leidt tot de beoogde opslag onder een nieuwbouwwijk met 50.000 inwoners.De ministers zijn er na veel onderzoek van overtuigd dat de opslag veilig kan en nodig is om een echt andere, duurzame weg te kunnen inslaan op energiegebied. Shell begint met een beperkte proef in een klein veld onder de wijk Carnisselande. Alleen als die zonder problemen verloopt, krijgt het project een vervolg in het groter leeg gasveld onder Barendrecht–Ziedewij. Op plekken waar het broeikasgas zou kunnen ontsnappen, bijvoorbeeld waar CO2 de grond ingaat, komen extra veiligheidsmetingen. Bewoners mogen de resultaten daarvan inzien.

Shell reageerde verheugd op het besluit. Volgens een woordvoerder gaat de eerste fase drie jaar duren. Het vervolg in het grotere gasveld vergt 25 jaar. Shell verwacht, als alles meezit, de opslag eind 2012 te kunnen beginnen. De zegsman zei dat alle vergunningen hiervoor inmiddels zijn aangevraagd.

De oliegigant wil de kooldioxide van de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven opvangen en opslaan onder Barendrecht. Inwoners en de lokale politiek van Barendrecht verzetten zich van meet af aan tegen de plannen van de oliereus. Ze vinden dat de risico’s onduidelijk zijn en vrezen dat de waarde van hun huis daalt. Van der Hoeven en Cramer benadrukken dat ze de protesten hebben meegewogen door in te gaan op verzoeken voor meer en aanvullend onderzoek. De lokale stichting CO2isNee kondigde desondanks acties aan.

Milieugedeputeerde Erik Van Heijningen van de provincie Zuid–Holland liet weten dat de provincie een vergunningaanvraag niet tegenwerkt. De Milieucommissie gaf vorige week nog te kennen de opslag liever in de Noordzee ter hoogte van Alkmaar te zien. Dat alternatief brengt volgens de bewindsvrouwen echter te veel vertraging met zich mee, omdat een dergelijk project nog tot in detail moet worden onderzocht. De afstand van de raffinaderij in Pernis naar de Noordzee zou bovendien veel extra kosten met zich meebrengen; elke kilometer pijpleiding kost ongeveer 1 miljoen euro. Bovendien is volgens Van der Hoeven het probleem zo groot dat opslag op zee en op land nodig is.

Verscheidene milieuclubs reageerden teleurgesteld. Greenpeace ziet met lede ogen aan dat met subsidie voor CO2–dumping het kabinet de klimaatschadelijke olie– en kolenindustrieën op de been houdt, terwijl voor schone energie geen geld meer is. Milieudefensie sprak van een strategisch domme zet. Stichting Natuur en Milieu vindt het een verstandig besluit van de ministers om te beginnen met een klein veld. „Het is goed om eerst te kijken of het wel goed gaat", aldus een zegsman.

Donderdag praat de Tweede Kamer over CO2–opslag in het algemeen en het project bij Barendrecht. Cramer en Van der Hoeven lichten hun besluit dinsdag toe aan de gemeenteraad van Barendrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer