UNHCR komt geld tekort voor Irak
De UNHCR komt geld tekort voor een noodplan om Iraakse vluchtelingen te helpen als er nu een oorlog uitbreekt. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie zondag bekendgemaakt.
De UNHCR verwacht 154 miljoen dollar nodig te hebben om 600.000 vluchtelingen gedurende zes maanden op te vangen in Jordanië, Turkije en Iran, maar daarvan is slechts 14 procent beschikbaar gekomen. Van de 22 miljoen dollar die beschikbaar was voor Jordanië is al 21 miljoen besteed aan de opslag van voedsel, tenten en dekens. Sten Bronee van de UNHCR riep de internationale gemeenschap dan ook op de UNHCR financieel te steunen.
Bronee deed een beroep op Jordanië om Irakezen en andere vluchtelingen uit Irak op te vangen. Jordanië wil de vluchtelingen slechts doortocht verlenen omdat het vreest door de vluchtelingenstroom zware economische verliezen te lijden die het niet kan opvangen. Twee weken geleden berichtte een Jordaanse krant overigens wel dat de regering de inrichting van twee vluchtelingenkampen zou toestaan bij de Iraakse grens.
Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, is zondag ondanks de oorlogsdreiging begonnen met de inenting van 4 miljoen Iraakse kinderen tegen polio. Duizenden medewerkers en vrijwilligers bezochten kinderen onder de 5 jaar thuis om hun twee druppels vaccin te geven.
De inentingscampagne wordt elk jaar gehouden om Irak vrij van polio te houden. Het project begon zes jaar geleden en wordt voor een groot deel gefinancierd door de Europese Unie. Het laatste geval van polio in Irak werd in 1999 gemeld.