Gekste kat krijgt kans in kliniek
De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht opent dinsdag de Gedragskliniek voor Dieren. Honden, katten en vogels met een probleem worden op twee manieren bekeken: medisch en gedragsmatig.
Het idee om gedrag onderdeel te laten zijn van medisch onderzoek is nieuw in Nederland. Nienke van Endenburg, deskundige op het gebied van de relatie mens-dier, is als gedragstherapeut betrokken bij het initiatief.Waarom dit centrum? Er zijn al zoveel dierengedragstherapeuten.
„Eén: Wij kijken ook naar de lichamelijke kant, wat makkelijk kan omdat alle apparatuur al aanwezig is in de kliniek van de faculteit. Bij gedragstherapeuten is die mogelijkheid er vaak niet.
Twee: Wij behandelen complexe problemen. Je hebt dieren die onder de tafel kruipen bij vuurwerk. Is dat voorbij, dan is ook de angst voorbij. Om zulke problemen gaat het ons niet. Wij richten ons op een hond die de hele dag met de staart tussen de benen door het huis loopt, zonder duidelijke reden. Het gaat bijvoorbeeld om pathologische angst of agressie. Een verwijzing van de dierenarts is nodig.”
Stel, iemand komt langs met een hond die andere honden aanvalt op straat. Wat doen jullie?
„Eerst krijgt het dier een lichamelijk onderzoek. Als een medische oorzaak is uitgesloten, zoeken we naar andere redenen voor de agressie. We kunnen een gedragsprogramma samenstellen, en een behandelplan. Vaak komt er een vervolgconsult.”
Wat kost een behandeling?
„Het eerste consult van 1,5 uur is 140 euro. Meestal ben je er niet met één consult.”
Hoe nodig is deze kliniek?
„Er zijn enorme problemen met huisdieren in Nederland. Mensen laten hun dier euthaniseren omdat ze ten einde raad zijn. Wij kunnen niet alles oplossen, we zijn geen wonderdokter, maar we kunnen vaak wel helpen.
Als je huisdieren hebt, moet je daar goed voor zorgen – ook voor de veiligheid van andere mensen.”