Medicijnkits gewild door oorlogsdreiging
Door de dreigende oorlog in Irak is de vraag naar speciale medicijnpakketten toegenomen.
De stichting IDA die deze zogenoemde kits samenstelt, heeft extra uitzendkrachten aangenomen om de tientallen kits die door hulporganisaties zijn besteld in te pakken, vertelde apotheker R. Wehrens vrijdag.
Stichting IDA (International Dispensary Association) is de grootste leverancier van geneesmiddelen op ideële basis. Begin jaren negentig is zij begonnen met de samenstelling van de medicijnkits.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft in 1998 een standaard hulppakket ontwikkeld, de NEHK: New Emergency Health Kit. Het Internationale Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en stichting IDA hebben hierin geadviseerd.
„Een kit bestaat uit 24 grote dozen. Ongeveer de helft is gevuld met essentiële medische voorzieningen als aspirine en infuusvloeistof, de andere helft met spullen als verband, naalden en ontsmettingsmiddelen”, aldus Wehrens. Met de inhoud kunnen 10.000 mensen drie maanden lang van medische hulp worden voorzien. Wehrens: „Of 30.000 mensen gedurende een maand. Het is maar net hoe je het gebruikt.”
De kits kosten 4500 euro. Volgens Wehrens is het voor de hulporganisaties moeilijk inschatten of en hoeveel pakketten ze in verband met Irak nodig hebben. „Het is een investering waarvan je nog niet zeker weet of het wel nodig is”, meent Wehrens. Mochten de organisaties meer kits willen hebben, dan is dat voor de stichting geen probleem. „We hebben ze standaard in voorraad. De hulporganisaties maken er al jaren gebruik van.”