Powell: Militair bestuur zo kort mogelijk in Irak
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft gezegd dat de Verenigde Staten na een eventuele oorlog zo snel mogelijk willen overgaan op een burgerbestuur in Irak. De periode dat het land geleid wordt door een militair, direct na het conflict, zal zo kort mogelijk worden gehouden.
Mogelijk draagt het burgerbestuur in het begin een internationaal karakter, verklaarde Powell. Ondertussen kan een nieuwe Irakese bestuurselite worden gekweekt, die bestaat uit de Iraakse oppositie in het buitenland en „groepen binnen Irak die dezelfde waarden aanhangen als deze oppositie”, aldus de minister.
In een interview met het televisiestation al-Arabiya liet Powell verder weten dat de Verenigde Staten niet van plan zijn om alle officiële instellingen eerst te liquideren en vervolgens van de grond af weer op te bouwen. „Het is ons doel om een regime te verwijderen dat volgens ons de rijkdom van het volk heeft verkwanseld aan massavernietigingswapens. Het is niet ons doel om Irak te verwoesten”, aldus Powell.
Hij weersprak beschuldigingen dat Washington Irak wilde koloniseren. Hij wees op de recente geschiedenis van Koeweit, Afghanistan en Kosovo, en zei dat de interventies in deze landen „niet imperialistisch” waren, maar het herstel van orde en het bouwen van een verantwoordelijke regering beoogden.
De krant Washington Post meldde vrijdag ook al dat de VS zo spoedig mogelijk een burger aan het hoofd van het overgangsbestuur in Bagdad willen zetten. Dit zou een „Amerikaan van formaat” kunnen zijn, zoals een ambassadeur of voormalig gouverneur.
De Britse premier Tony Blair zei vrijdag na overleg met zijn Italiaanse ambtgenoot Silvio Berlusconi dat hij nog steeds hoopt dat de crisis rond Irak zonder geweld kan worden opgelost. Saddam moet dan wel oprecht voor ontwapening kiezen. „Hij weet wat hij moet doen, en hij is in staat om het te doen. Maar heeft hij de wil ertoe?” vroeg Blair zich af.
Blair zei dat het niet onomstotelijk vaststaat dat Irak banden heeft met al-Qaida, zoals de VS beweren. „Een ding is volgens mij echter heel duidelijk: als we er niet achterkomen waar de massavernietigingswapens die Saddam zeker heeft gehad, zijn gebleven en we ze niet vernietigen, dan kan ik alleen maar waarschuwen voor de gevolgen van de combinatie van instabiele staten die ons vijandig gezind zijn en het internationale terrorisme.”
President Jacques Chirac herbevestigde vrijdag Frankrijks oppositie tegen de „militaire weg” om de internationale crisis over Iraks vermeende massavernietigingswapens op te lossen. „Zoals de zaken er vandaag de dag voorstaan, wijst alles in de richting dat ontwapening kan worden bereikt op vreedzame wijze en via niet-militaire weg”, zei Chirac tijdens een persconferentie na een top met Afrikaanse leiders.
De helft van de ongeveer 900 mensen die in Irak werken voor Unicef, het Wereldvoedselprogramma en andere humanitaire organisaties van de VN heeft de afgelopen twee weken het land verlaten, zei een bron bij de VN vrijdag. Sommigen zijn overgeplaatst, anderen zijn met vakantie gegaan of op cursus gestuurd. „De evacuatie van 400 mensen is minder ingewikkeld dan de evacuatie van 1000 man”, aldus de VN-medewerker.
Een groeiend aantal Amerikanen is tegen een oorlog zonder toestemming van de Veiligheidsraad, blijkt uit een Amerikaanse peiling waarvan de resultaten vrijdag bekend werden. Bijna zes op de tien Amerikanen vindt dat de VS moeten zorgen voor een tweede VN-resolutie alvorens Irak aan te vallen. Ongeveer hetzelfde aantal vindt dat de VS op dit moment niet voldoende internationale steun hebben om een oorlog in Irak te beginnen. Tweederde van de Amerikanen is voor een aanval op Irak met goedkeuring van de Veiligheidsraad.