Binnenland

„Dit blijft buitengewoon verdrietig”

Negen ton aan euro’s gaf de Stichting Verzorgingshuizen Regio Oost (SVRO) rond de bouw van de vestiging Maranatha in Rijssen uit aan ontwerp- en andere advieskosten waarmee niets gebeurde. „Buitengewoon verdrietig dat het geld niet ten goede kwam aan de cliënt.”

14 November 2009 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 09:09
RIJSSEN – Negen ton aan euro’s gaf de Stichting Verzorgingshuizen Regio Oost (SVRO) rond de bouw van de vestiging Maranatha in Rijssen uit aan ontwerp- en andere advieskosten waarmee niets gebeurde. „Buitengewoon verdrietig dat het geld niet ten goede kwa
RIJSSEN – Negen ton aan euro’s gaf de Stichting Verzorgingshuizen Regio Oost (SVRO) rond de bouw van de vestiging Maranatha in Rijssen uit aan ontwerp- en andere advieskosten waarmee niets gebeurde. „Buitengewoon verdrietig dat het geld niet ten goede kwa

Het beleid van de SVRO stelt hem teleur. „De eerste opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek kregen wij in 2001. In de jaren daarna waren er lange perioden waarin SVRO beslissingen uitstelde of in het geheel geen besluiten nam”, zegt J. G. Treurniet, directeur van GelukTreurniet Architecten (GTA).Hij vervolgt: „De keus van najaar 2008 om acuut te stoppen en zomaar een architectenselectie te houden, hebben wij nooit begrepen. Voor de selectie waren er niet eens criteria. Wij hebben er dan ook voor bedankt.”

Zonder wisseling van architect was ons plan eind 2008 klaar geweest om aanbesteed te worden, meent Treurniet. „Het College Bouw Zorginstellingen (CBZ) keurde het goed. De bezwaren van de gemeente hadden we kunnen wegnemen in overleg met de gemeentelijke afdeling stedenbouw.”

Treurniet stoort zich verder aan de zijns inziens omfloerste manier waarop de raad van advies van SVRO in haar jaarverslag 2008 aan de Particuliere Synoden van de Gereformeerde Gemeenten het gebeuren weergeeft. „Het verslag kan de indruk te wekken dat de procedure vanaf het begin voorzag in een architectenselectie. Dat is niet zo.”

Interim-manager Verhagen van SVRO erkent dat deze instelling tussen 2001 en 2008 rond de bouwopdracht steken heeft laten vallen. „Er waren allerlei plannen, maar een visiedocument ontbrak.” Na het nee van de gemeente Rijssen-Holten stonden SVRO en Siloah met de rug tegen de muur, zeggen bestuursvoorzitter Hoekman van SVRO-fusiepartner Siloah en Verhagen. Hoekman: „Onze wachtlijsten liepen op, we stonden onder grote druk van ouders en cliënten om te bouwen. En het dossier lag er al zo’n acht jaar. Natuurlijk hadden we samen met GTA de weigering van de gemeente kunnen aanvechten. Maar dat is een gevecht tegen de bierkaai, waarvan je op voorhand weet dat je het verliest.”

Zonder meer voor de derde keer met GTA in zee gaan, zagen SVRO en Siloah niet als een reële optie, aldus Hoekman. „We hebben geprobeerd ze dat duidelijk te maken. Ik betreur het als we daar niet in zijn geslaagd.”

Met het ontwerp van Wen-tink is de gemeente inmiddels akkoord, aldus Verhagen. „Dat is een opsteker, maar het blijft natuurlijk buitengewoon verdrietig dat SVRO rond de nieuwbouw ongeveer 9 ton heeft uitgegeven die niet ten goede is gekomen aan de cliëntenzorg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer