Kabinet noemt moties asielzoekers tegenstrijdig
Het kabinet vindt dat de twee moties die de Tweede Kamer donderdag heeft aangenomen over het asielbeleid strijdig zijn met elkaar. Dat zei minister Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) vrijdag na afloop van het wekelijks kabinetsberaad. Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen over de uitvoering maar gaat de moties eerst bekijken.
Nawijn noemde de twee moties „een beetje tegenstrijdig”. Minister Donner van Justitie, die naast hem stond, zei daarop gekscherend: „Nou, een beetje?” De LPF-motie stuurt aan op een verblijfsvergunning voor een specifieke groep asielzoekers. De CDA-motie houdt juist vast aan het huidige beleid waarin de verantwoordelijke minister alleen individuele schrijnende gevallen helpt.
Donner zei dat het kabinet de beide moties „serieus” neemt en gaat proberen ze op één lijn te krijgen. Volgens hem zijn de implicaties van de moties nu nog niet duidelijk. Het gaat er volgens Donner vooral om dat de Tweede Kamer een signaal heeft afgegeven. Hij verwees daarbij naar de stemverklaring van de PvdA.
De PvdA steunde beide moties. Voorafgaand aan de stemming meldde de PvdA dat het er om ging een signaal af te geven over een richting maar de invulling van een mogelijke regeling over te laten aan het kabinet. Eigenlijk wilde de PvdA, net als de andere linkse partijen, dat nog meer mensen in aanmerking kwamen voor een verblijfsvergunning.
Donner zegt dat het kabinet nu gaat bekijken hoe de wensen van de Kamer met elkaar te verenigen zijn. „We moeten hier zorgvuldig mee omgaan. Donner en Nawijn zullen daarover binnenkort een brief schrijven naar de Kamer. Hij wilde niet zeggen of en hoe het onderwerp in de kabinetsformatie wordt opgenomen.
De motie van het LPF-Kamerlid Varela bepleit een verblijfsvergunning voor een groep van ongeveer 2300 asielzoekers die al vijf jaar in Nederland wachten op een besluit op hun eerste asielaanvraag, redelijk Nederlands spreken, niet crimineel zijn en afkomstig zijn uit een land waar recent de mensenrechten worden geschonden of waar een (burger)oorlog heerst.