Consument

Zijdezachte vacht van kunstvezel

Schapen krijgen vanzelf een dikkere vacht als het buiten kouder wordt. Mensen moet het met een extra laagje kleding doen. Niet erg, want volgens kenners is een fleecelaag te verkiezen boven een wollen vacht.

13 November 2009 14:07Gewijzigd op 14 November 2020 09:09

Sinds fleece –Engels voor vacht– dertig jaar geleden door de Amerikaanse onderneming Malden Mills op de markt werd gebracht, is die niet meer weg te denken uit de kledingkast. In de babykamer scoort het materiaal hoog vanwege zijn zachte structuur.Voor met name wandelaars is vooral de isolerende werking van het materiaal een uitkomst. Die isolatie ontstaat doordat het textiel een geweven basislaag heeft die aan beide kanten is voorzien van polyester vezels die veel lucht vasthouden.

Met gemak sommen buitensportsites nog een rij voordelen van het materiaal op ten opzichte van vezels zoals wol en katoen: fleece transporteert bijvoorbeeld zweet sneller naar buiten, neemt vrijwel geen water op (slechts 1 procent van het eigen gewicht wanneer je de stof volledig onderdompelt) en droogt daardoor sneller, is tot een kleiner pakket op te vouwen, weegt minder zwaar en is slijtvast.

Geen koordje

Fleece is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en prijsklassen. Uit diverse tests blijkt dat de goedkope fleece die bijvoorbeeld op de markt te koop is, in eerste instantie niet veel slechter scoort dan de dure variant. Het belangrijkste verschil zit erin dat goedkope vesten een stuk sneller slijten. Ze worden kaal, gaan pillen en verliezen dan de isolerende werking.

Goedkopere soorten vallen ook vaak wijder, waardoor de isolatie minder is. Verder bezitten ze onder meer slecht afsluitbare mouwuiteinden en geen koordje onder aan het vest, waardoor de wind vrij spel krijgt. Ook de lichaamswarmte kan op die manier ongehinderd ontsnappen. Goed om bij aanschaf dus op de afsluitbaarheid te letten.

In de buitensport wordt fleece vooral gebruikt als tussenlaag bij het zogenoemde drielagensysteem. Niet alleen fervente sporters hebben hier baat bij, maar ook wandelaars die weer en wind moeten doorstaan.

Voor een perfecte isolatie wordt eerst een laag synthetische onderkleding aangetrokken die geen vocht absorbeert en transpiratievocht snel naar buiten afvoert. Dit is vooral belangrijk tijdens een rustpauze of bij plotselinge kou. Dan komt een tussenlaag die stilstaande lucht vasthoudt (zoals fleece). En als laatste beschermt de bovenlaag tegen regen en wind.

Bij droog weer blijken onderkleding en tussenlaag voldoende. Op die manier kan zweet gemakkelijk ontsnappen. Zodra het gaat regenen of waaien is een goed jack noodzakelijk. De meeste fleece –behalve de zogenoemde windstopper– is namelijk niet winddicht en waterafstotend.

Amerikaanse leger

Bij de aanschaf van een nieuw kledingstuk is het handig te letten op de Polartecwaarden 100, 200 of 300, die verwijzen naar de fabriek die fleece voor het eerst op de markt bracht, Malden Mills. Die onderneming heeft inmiddels een andere naam, Polartec, en is nog steeds de grootste fleeceleverancier ter wereld. Aardig om te weten: het bedrijf levert ook fleecekleding aan het Amerikaanse leger.

Malden Mills gaf de verschillende fleecematerialen destijds cijfers om het gewicht van de stof aan te geven. Hoe zwaarder, hoe groter de isolatiewaarde. Het cijfer 100 geeft de hoeveelheid gram per vierkante meter stof aan. Zo is de Polartec 100 geschikt als onderlaag. Bij koude buitenactiviteiten is echt een bovenlaag nodig. Het dikkere Polartec 200 groeide uit tot dé standaard voor truien en vesten. Het biedt de nodige warmte, maar ook bewegingsvrijheid. Polartec 300 is een stukje zwaarder en daardoor wat stugger. Deze fleece geeft wel goede bescherming als de temperatuur sterk daalt.


Frisdrankflessenmode

De gewone fleece bestaat uit opgeruwd polyester dat is gefabriceerd uit grondstoffen uit de chemische industrie. De duurdere merken zoals Polartec en Patagonia gebruiken voor hun fleece de Ecospunvezel. Die wordt in Amerika volledig uit gebruikte frisdrankflessen gemaakt. In elke trui zijn gemiddeld 25 kleine wegwerplimonadeflesjes verwerkt. De aanduiding ”frisdrankflessenmode” komt dus niet uit de lucht vallen.


Wasvoorschriften

Fleece mag nooit op meer dan 30 of 40 graden Celsius worden gewassen. Hoge temperaturen kunnen de stof beschadigen. Ook de droger doet geen goed aan het materiaal. Omdat fleece snel droogt, is het het beste de trui of het vest op een hangertje aan de waslijn te hangen. Strijken is niet nodig en ook niet goed. Wie dat toch wil, kan het strijkijzer het beste op koud zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer