Buitenland

Obama naar Azië

De Amerikaanse president Barack Obama is donderdag begonnen aan zijn reis naar Oost–Azië. Hij vertrok met het presidentiële vliegtuig Air Force One richting Japan, de eerste halteplaats tijdens zijn zevendaags bezoek aan de regio. Het is zijn eerste reis als staatshoofd naar het Verre Oosten.

ANP/AFP/RTR/DPA
12 November 2009 19:26Gewijzigd op 14 November 2020 09:08
WASHINGTON – De Amerikaanse president Barack Obama vertrok met het presidentiële vliegtuig Air Force One richting Japan, de eerste halteplaats tijdens zijn zevendaags bezoek aan de regio. Het is zijn eerste reis als staatshoofd naar het Verre Oosten. Foto
WASHINGTON – De Amerikaanse president Barack Obama vertrok met het presidentiële vliegtuig Air Force One richting Japan, de eerste halteplaats tijdens zijn zevendaags bezoek aan de regio. Het is zijn eerste reis als staatshoofd naar het Verre Oosten. Foto

Vrijdag staat een gesprek op het programma met de Japanse premier Yukio Hatoyama. De nieuwe, zelfbewuste regeringsleider van het Land van de Rijzende Zon zal naar verwachting opnieuw de opheffing of verkleining van de Amerikaanse militaire basis op Okinawa eisen. De inwoners van het Zuid–Japanse eiland hebben grote moeite met de Amerikaanse militaire aanwezigheid. Ook wil Hatoyama Japan ’emanciperen’ van de VS, die het keizerrijk in de Tweede Wereldoorlog versloegen.Obama zal ook een top in Singapore bijwonen. Daar wordt hij de eerste Amerikaanse president die met alle tien de leiders van de ASEAN (de gemeenschap van Zuidoost–Aziatische naties) zal praten, omdat ook een afgevaardigde aanwezig is van Myanmar, het voormalige Birma.

In Shanghai gaat Obama Chinese jongeren ontmoeten in de hoop zijn populariteit wat op te krikken in het Rijk van het Midden, waar tot nu toe geen sprake is van Obamania. In Peking spreekt hij onder meer met president Hu Jintao. De VS hebben in geen enkel ander land zo veel geld geleend als in China, dat zwemt in het geld door het overschot op zijn handelsbalans.

Volgens de Oost–Azië–expert van het Witte Huis, Jeffrey Bader, kunnen Amerikaanse maatregelen voor het herstel van de wereldeconomie dan ook niet succesvol zijn zonder Chinese hulp. Obama wil dat de VS de wereldeconomie niet meer aanzwengelen door vooral te consumeren en geld te lenen, maar vooral door weer een voortrekkersrol te vervullen op het terrein van innovatie. Hij wil dat de Chinezen hun markten meer openen voor Amerikaanse producten en zo een bijdrage leveren aan de bestrijding van de hoge Amerikaanse werkloosheid van 10,2 procent. Ook wil Obama dat de Chinezen iets doen aan de onderwaardering van hun munt, de yuan, die Amerikaanse importen extra duur maakt.

Ook hebben de VS de steun van Peking nodig in de VN–Veiligheidsraad voor maatregelen tegen de nucleaire programma’s van Iran en Noord–Korea. Obama wil tevens de onderwerpen mensenrechten en Tibet aanstippen, maar het Witte Huis koestert geen illusies dat Obama op die terreinen iets bereikt.

Obama sluit zijn tour door Azië af in Zuid–Korea, dat zich zorgen maakt over de nucleaire ambities van het communistische buurland Noord–Korea.

Volgens de speechschrijver van Obama, Ben Rhodes, moet de rondreis „de aanspraak op leiderschap van de VS in de Pacifische regio onderstrepen". Obama, de eerste zwarte Amerikaanse president, zou daarvoor bij uitstek geschikt zijn. Hij is immers in Hawaii en Indonesië opgegroeid. In vertrouwelijke achtergrondgesprekken geven Obama’s adviseurs echter toe dat de president er waarschijnlijk niets aan kan doen dat de VS in Oost–Azië aan invloed verliezen, terwijl de macht van China groeit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer