Buitenland

„Verdeling EU-bureaus niet meer tijdens top”

De verdeling van nieuwe prestigieuze EU-bureaus wordt geen onderwerp meer van onderhandeling op de Europese toppen. Spanje, aanstaand voorzitter van de Europese Unie, wil een herhaling voorkomen van de ordinaire ruzie tussen regeringsleiders waarmee de eurotop in Laken (Brussel) zaterdag is geëindigd.

ANP
18 December 2001 10:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Piqué, kondigde maandag aan dat zijn land de delicate kwestie pas ter tafel wil brengen zodra het iedereen op één lijn heeft gekregen.

Huidig EU-voorzitter België had dertien grotere en kleinere agentschappen te vergeven, waarvan het Voedselbureau de hoofdprijs vormde. Afgelopen zaterdag gunden de staats- en regeringsleiders op de top elkaar niet de vestigingsplaats. Zo eiste de Italiaanse premier Berlusconi onomwonden het Voedselbureau op voor Parma, terwijl de Belgen de Finse hoofdstad Helsinki op het oog hadden. Voorlopig gaat het bureau naar Brussel, maar diverse media speculeren erop dat België zich daarmee definitief heeft verzekerd van het agentschap.

Volgens Piqué geeft Spanje tijdens zijn zes maanden durend voorzitterschap de hoogste prioriteit aan de strijd tegen het terrorisme. Van nieuwe initiatieven is echter geen sprake. Spanje wil erop toezien dat de besluiten die de afgelopen maanden zijn genomen, uitgevoerd worden.

Onlangs is een akkoord bereikt over een Europees arrestatiebevel en antiwitwasregels. Spanje wil verder werk maken van internationale samenwerking, met de Verenigde Staten en Rusland.

Spanje, dat op 1 januari de voorzittershamer overneemt, vindt dat de economie van de EU-landen versneld moet worden geliberaliseerd. Intenties die de EU-leiders twee jaar geleden in Lissabon hebben uitgesproken, zijn nog lang niet allemaal verwezenlijkt. Dat is trouwens een klacht die EU-commissaris Bolkestein onlangs ook uitte.

Frankrijk
Spanje wil de eenmaking van de markten voor telecom, transport en energie op de agenda zetten. Ook wordt gewerkt aan een nieuwe poging voor een richtlijn voor vijandige bedrijfsovernames.

Tijdens het Spaanse voorzitterschap moeten de lidstaten ook de heikele onderwerpen landbouw en steun aan arme regio’s aansnijden. Bij ongewijzigd beleid rijzen de kosten de pan uit wanneer over enkele jaren tien nieuwe lidstaten worden toegelaten. Piqué zei zich te realiseren dat de parlements- en presidentsverkiezingen in Frankrijk, dat zwaar leunt op de landbouwfondsen, de gesprekken kunnen bemoeilijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer