Buitenland

Topman FAO wil vastendag

Directeur Jacques Diouf van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft woensdag een wereldwijde vastendag voorgesteld. De sym-bolische actie moet dit weekeinde plaatshebben.

Buitenlandredactie
12 November 2009 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 09:08
ROME – Directeur Jacques Diouf van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft woensdag een wereldwijde vastendag voorgesteld. De sym-bolische actie moet dit weekeinde plaatshebben. Foto RD
ROME – Directeur Jacques Diouf van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft woensdag een wereldwijde vastendag voorgesteld. De sym-bolische actie moet dit weekeinde plaatshebben. Foto RD

Deelnemers tonen zich solidair met de circa 1 miljard mensen op aarde die honger lijden. Zelf gaat de FAO-topman vanaf zaterdagmorgen 24 uur lang vasten. Diouf hoopt dat vele burgers en wereldleiders zijn voorbeeld zullen volgen.Aanleiding voor zijn actie is de wereldvoedseltop, die de FAO van maandag tot en met woensdag in Rome organiseert.

Meer dan zestig staatshoofden en regeringsleiders worden voor deelname aan de top verwacht in de hoofdstad van Italië. Paus Benedictus XVI is een van de opvallendste aanwezigen tijdens de openingsdag van de conferentie.

Volgens de FAO moet er meer geld worden geïnvesteerd in landbouw in ontwikkelingslanden, waar toename van de voedselproductie het hardst nodig is. De wereldbevolking stijgt naar verwachting van de huidige 6,7 miljard mensen naar 9,1 miljard halverwege deze eeuw en deze groei heeft met name plaats in arme landen in Afrika en Azië.

De FAO schat dat jaarlijks een bedrag van 56 miljard euro, 50 procent meer dan nu, nodig is om de problemen met de voedselvoorziening op te lossen. De voedselproductie moet volgens het VN-orgaan de komende veertig jaar met 70 procent stijgen om aan de vraag van de wereldbevolking te kunnen voldoen.

Rijke landen geven te weinig geld uit aan voedselhulp voor kinderen jonger dan vijf jaar. Dat stelt Artsen zonder Grenzen (AzG) in een gisteren gepubliceerd rapport. Volgens de medische hulporganisatie is het beschikbare bedrag nog geen 3 procent van de volgens haar benodigde 8 miljard euro om het sterftecijfer onder jonge kinderen te verlagen.

Volgens AzG wordt een groot deel van de fondsen verspild. Na analyse van de geldstromen bleek dat miljarden euro’s aan hulpgeld de labels ”ontwikkeling voedselproductie en voedselveiligheid” of ”noodhulp” krijgen. Daarvan ging slechts 2 procent direct naar het terugdringen van ondervoeding bij kinderen, aldus de organisatie. „De Amerikaanse regering bijvoorbeeld verscheept de hulp vanuit Amerika zelf, wat 400 miljoen euro meer kost dan wanneer de hulp lokaal wordt ingekocht”, legde Stéphane Doyon van AzG uit.

Overigens liet het Internationale Rode Kruis vorige maand weten dat er ook in Europa sprake is van honger en aanverwante problemen. Volgens een peiling in ruim veertig landen in de Europese zone is er sprake van wijdverbreide problemen die samenhangen met de economische crisis, stelde de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halvemaan.

In het rapport werd het opvallend genoemd dat de organisatie in ruim twee derde van de EU-lidstaten een voedselprobleem signaleert. Onder de genoemde landen zijn Spanje en Italië. In IJsland, dat zwaar is getroffen door financiële problemen, worden voedsel en kleding uitgedeeld. In Spanje wordt voedsel ter beschikking gesteld aan een half miljoen mensen.

Het Internationale Rode Kruis zegt dat het in verscheidene landen te maken krijgt met verzoeken om financiële hulp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer