CPB buigt zich over zorgbezuiniging Klink
Het Centraal Planbureau (CPB) gaat de manier waarop minister Klink (Volksgezondheid) een miljard wil bezuinigen, nog eens onderzoeken. Dat zei Klink woensdag tijdens de bespreking van zijn begroting in de Tweede Kamer. In een eerdere analyse kwam het CPB tot de conclusie dat deze besparing lastig te halen is.
Meer vrije prijzen voor ziekenhuiszorg leveren niet meteen besparingen op, schreef het CPB in september. Ook betwijfelden de rekenmeesters of een meer samenhangende zorg voor onder meer diabetes en hartfalen veel in het laatje brengt.Klink herinnerde eraan dat het CPB ook al stelde dat de effecten van de maatregelen nog moeilijk in te schatten zijn. Daarom heeft zijn ministerie nieuwe informatie aangeleverd, waarmee het CPB opnieuw aan de slag is gegaan. De tweede analyse moet in december klaar zijn.
Met de maatregelen waar het CPB zich over buigt, wil Klink een deel van de crisismaatregelen voor zijn rekening nemen die het kabinet dit voorjaar heeft afgesproken. Komend voorjaar moet hij wellicht verder gaan snijden als twee ambtelijke werkgroepen voorstellen op tafel leggen om 20 procent te bezuinigen. De PvdA greep dit aan om te pleiten voor afschaffing van de zorgtoeslagen en invoering van een zorgpremie waarvan de hoogte samenhangt met het inkomen.
Ook de financiering van de volksverzekering AWBZ zou op een andere leest moeten worden geschoeid. Minister Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker gaven aan dat de werkgroepen overal over mogen praten, ook over bijvoorbeeld het in loondienst gaan werken van vrijgevestigde medisch specialisten. Bussemaker voegde er wel aan toe dat het kabinet een eerlijke verdeling van de lasten bij een andere opzet van zorgverzekering en AWBZ in ogenschouw zal nemen.