Politiek

Kamer verdeeld over kortingen onderwijs

De Tweede Kamer is verdeeld over de vraag waar de miljardenbezuiniging op het onderwijs volgend jaar vandaan moet komen.

Redactie politiek
11 November 2009 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 09:07
DEN HAAG – Leden van de Landelijke Studenten Vakbond demonstreerden gisteren op ludieke wijze voor de Tweede Kamer in verband met de behandeling van de begroting van Onderwijs. De studenten verbeeldden een leerfabriek, waarin niet de student centraal staa
DEN HAAG – Leden van de Landelijke Studenten Vakbond demonstreerden gisteren op ludieke wijze voor de Tweede Kamer in verband met de behandeling van de begroting van Onderwijs. De studenten verbeeldden een leerfabriek, waarin niet de student centraal staa

In het kader van de heroverwegingsoperatie als gevolg van de economische crisis moet het ministerie van Onderwijs in principe 7 miljard euro op jaarbasis bezuinigen. Dat is zo’n 20 procent van de totale uitgaven voor onderwijs. Gisteren tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting voor 2010 gingen de meeste woordvoerders uitvoerig in op de miljardenbezuiniging, waarvan een deel in 2011 zijn beslag moet krijgen.De oppositiefracties benadrukten dat bezuinigingen op Onderwijs zich niet verhouden tot de Kamerbreed aangenomen motie van PvdA-fractievoorzitter Hamer waarin staat dat Nederland op de internationale top 5 van kenniseconomieën moet komen. SP en D66 willen helemaal geen bezuinigingen op onderwijs.

PvdA en CDA zien in de heroverwegingsoperatie een mogelijkheid eens kritisch onder ogen te zien of het onderwijsgeld goed wordt besteed. De PvdA zou een eind willen maken aan het oppotten van reserves door scholen. Het CDA wil geld vinden door allerlei extra subsidies en fondsen te schrappen. De VVD wil af van de gratis basisbeurs.

GroenLinks, SP en D66 bepleiten –zoals ze eerder dit najaar al deden– een acceptatieplicht voor het bijzonder onderwijs. Dat zou goed zijn voor het integratiebeleid. Voor dit voorstel komt deze kabinetsperiode geen meerderheid omdat de PvdA het niet steunt. ChristenUnie-Kamerlid Anker benadrukte dat de tweedeling in zwarte en witte scholen vooral is terug te voeren op bevolkingssamenstelling van wijken en schoolkeuze van ouders.

SGP’er Van der Vlies vindt dat minister Plasterk in 2010 niet alleen op onderwijsuitgaven moet bezuinigen, maar ook op cultuur, media en kinderopvang: „Het is raar dat er wél in het hart van het onderwijs wordt gesneden, maar dat de ledematen buiten schot blijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer