Onderzoek: agent krijgt concurrerend salaris
Politieagenten verdienen een concurrerend salaris. Hun beloning loopt niet achter op die van collega’s in vergelijkbare sectoren, zoals de douane, particuliere beveiliging, zorg of het voortgezet onderwijs.
Dat blijkt uit een beloningsonderzoek dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De onderzoekers van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland hebben de beloning bij de politie vergeleken met beroepen waarin werknemers ook te maken kunnen krijgen met geweld, agressie en dreiging.De startsalarissen bij de politie liggen gemiddeld 5 procent hoger dan in vergelijkbare sectoren. De maximumsalarissen zijn bij de politie 10 tot 14 procent hoger. De cijfers zijn vergeleken met als peildatum juli 2009.
Omdat politiemensen veel pensioenpremie betalen, houden ze netto gemiddeld 1 procent minder over dan werknemers in andere sectoren. Daarnaast liggen verschillende toeslagen, waaronder de onregelmatigheidsvergoeding, bij de politie laag in vergelijking met die in andere sectoren. Ook bij overwerk in het weekeinde en op feestdagen blijft de vergoeding achter.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Ter Horst, de politiekorpsen en vier politievakbonden. Zij spraken vorig jaar tijdens moeizame cao-onderhandelingen af dat er een beloningsonderzoek zou komen.
De minister gaat met de vakbonden bespreken welke consequenties verbonden moeten worden aan het onderzoek. Dat doet ze „ook in het licht van de financiële gevolgen die de economische problematiek voor de politie heeft.”
Op dit moment werken er bij de politie, omgerekend naar voltijdsbanen, 52.200 mensen. De komende jaren zal dat aantal eerst stijgen en daarna opnieuw op 52.200 uitkomen. Minister Ter Horst garandeert op z’n minst het aantal banen in operationele functies bij de politie, waaronder de recherche.