PvdA boos over ontvangst Lieberman
DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij PvdA vindt het verbazingwekkend dat de Israëlische minister Avigdor Lieberman woensdag een officiële en hartelijke ontvangst krijgt bij zijn ambtgenoot Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). „Hij wel en de Dalai Lama niet. Het lijkt me dat het precies omgekeerd moet”, zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam dinsdag.
Verhagen ontmoette de Tibetaanse geestelijk leider eerder dit jaar alleen tijdens een bijeenkomst in Nederland. Van Dam is een van de Kamerleden die woensdag de als ultranationalistisch bekend staande Lieberman aan de tand wil voelen tijdens zijn bezoek aan het parlement. De Kamerleden hebben anderhalf uur een besloten gesprek met hem, op verzoek van Lieberman zelf.CDA, PvdA, SP en GroenLinks willen Lieberman doorzagen over de vraag hoe hij denkt het vredesproces, dat in een impasse verkeert, te redden. Ze willen weten hoe de ontwikkeling van de Palestijnse gebieden mogelijk is als er nog steeds nederzettingen in bezet gebied bijkomen. Ook Lieberman woont in een nederzetting.
Lieberman
JERUZALEM (ANP) – Politieke correctheid is hem vreemd en de veiligheid van Israël gaat bij hem voor alles. Het maakte Avigdor Lieberman, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van Israël en voorman van de partij Yisrael Beitenu (Israel Ons Huis), populair. Boude uitspraken en gescheld op Arabieren vergezelden zijn opmars in de politiek.
Critici noemen hem een racist. Hij wil Arabische enclaves in Israël in een toekomstig vredesakkoord ruilen tegen Joodse nederzettingen op de Westoever. Ook moeten Israëlische Arabieren naar zijn mening trouw zweren aan Israël als Joodse staat.
In het parlement komt hij geregeld in aanvaring met collega’s van de kleine Israëlisch–Arabische partijen. Zo zei Lieberman dat Israëlisch–Arabische parlementariërs die leden van de Palestijnse beweging Hamas ontmoeten, geëxecuteerd moeten worden. Zijn tegenstanders schelden hem uit voor clown, fascist en terrorist.
De steun van Yisrael Beitenu komt vooral van de circa een miljoen joden die, net als Lieberman in 1978, vanuit de voormalige Sowjet–Unie naar Israël zijn geëmigreerd.
Lieberman, een voormalige uitsmijter, was jarenlang trouw lid van Likud. Hij was onder meer chef–staf van toenmalig premier Benjamin Netanyahu. In 1999 vormde hij Yisrael Beitenu om de Sowjetimmigrant een stem te geven in de politiek. Bij de verkiezingen in dat jaar won de nieuwe partij vier zetels in de Knesset. Drie jaar geleden groeide dat aantal naar elf. Drie keer werd Lieberman minister, van Infrastructuur (2001–2002), Transport (2003–2004) en Strategische Dreigingen (2006–2008).
In februari van dit jaar werd Yisrael Beitenu onder leiding van Lieberman de derde partij van Israël met vijftien zetels in het parlement. De partij kreeg een sleutelrol in een brede coalitie van Likud, de linkse Arbeidspartij en een paar kleine ultranationalistische partijen. Lieberman kreeg de belangrijke post van minister van Buitenlandse Zaken. Uitgerekend de havik moet nu voor Israël vredesoverleg voeren.