Politiek

Uitgaven waterschappen onder de loep

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) bekijkt of de waterschappen alleen de werkelijk gemaakte kosten betaald kunnen krijgen voor versterking van tien kustlocaties, de zogenoemde zwakke schakels. Zij mogen nu bovenop de bouwkosten een opslag van 15 procent hanteren voor eigen voorbereidingskosten, de zogenoemde apparaatkosten.

10 November 2009 18:39Gewijzigd op 14 November 2020 09:07
DEN HAAG – Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) bekijkt of de waterschappen alleen de werkelijk gemaakte kosten betaald kunnen krijgen voor versterking van tien kustlocaties, de zogenoemde zwakke schakels. Foto ANP
DEN HAAG – Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) bekijkt of de waterschappen alleen de werkelijk gemaakte kosten betaald kunnen krijgen voor versterking van tien kustlocaties, de zogenoemde zwakke schakels. Foto ANP

Huizinga reageert hiermee op onderzoek door de Algemene Rekenkamer die daarover de Tweede Kamer dinsdag inlichtte.Volgens de Rekenkamer stimuleert de regeling de waterschappen niet om kritisch om te gaan met de apparaatkosten. De regeling prikkelt ze eerder om hogere in plaats van lagere bouwkosten te maken. Het budget voor de tien zwakke schakels, die voor 2015 moeten worden aangepakt, bedraagt 743 miljoen euro. Verkeer en Waterstaat vergoedt alle kosten, maar heeft niet de mogelijkheid om eventueel teveel betaalde apparaatkosten terug te vorderen.

Voor het versterken van de zwakke schakels worden strand en/of duinen met opgespoten zand versterkt. Zand wordt intussen duur betaald. Bij de start van het programma bedroeg de marktprijs drie euro per kubieke meter. Dat bleek echter een historisch lage prijs, aldus de Rekenkamer… Eind 2008 lag de prijs boven de zeven euro. Omdat er tientallen miljoenen kubieke meters zand nodig zijn, leidt dit volgens het college tot het risico op fors hogere kosten. Volgens Huizinga heeft Rijkswaterstaat al langer aandacht voor de hoge prijzen van de zandsuppleties en komt de organisatie begin 2010 met een plan.

De staatssecretaris heeft verder toegezegd de Kamer te informeren over de extra kosten van veelomvattende projecten zoals het toekomstige Deltaprogramma. De zwakke schakels zijn in het klein al een voorbeeld van de daarbij voorgenomen integrale aanpak. Daarbij worden zeekeringen verbeterd, maar ook de omgeving aangepakt. Bij bijvoorbeeld Ter Heijde, tussen Hoek van Holland en Scheveningen, wordt het strand verbreed en komen er duinen bij. Dat geeft ruimte voor natuur– en recreatievoorzieningen. Die keuze leidt tot een duurdere veiligheidsoplossing dan een soberder, maar even veilig alternatief. De Rekenkamer schat deze extra kosten op 107 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer