Goudkoorts
Goud blinkt als nooit tevoren. De prijs brak vrijdag voor het eerst door de grens van 1100 dollar (740 euro) per troy ounce, de vaste rekeneenheid van 31,1 gram. Gisteren stond een recordniveau van 1107 dollar op de borden. De waarde van het edelmetaal is sinds begin dit jaar al met 26 procent gestegen en een verdere opmars ligt in het verschiet. Ook de prijzen van zilver en platina lopen gestaag op.
Opkopers beleven gouden tijden. Consumenten willen profiteren van de hoge prijs en bieden juwelen en munten aan. De ‘goudkoorts’ gaat inmiddels zover dat zelfs gouden vullingen vaker worden omgezet in klinkende munt. Dat laatste is overigens dikwijls geen keuze uit luxe. De crisis laat de portemonnee zwaarder wegen dan het gebit.De waardestijging van goud komt door de toegenomen vraag. Eén reden daarvoor is de zwakke dollar. Die munt verliest steeds meer van zijn glans door de onevenwichtigheden van de Amerikaanse economie. Het land kampt met tekorten op alle fronten: een begrotings-, een spaar- en een handelstekort.
Een toenemend aantal economen gaat er daarom van uit dat de Amerikaanse dollar zijn positie als belangrijkste wereldmunt in rap tempo verliest. Dat zien ook de landen met grote dollarreserves, zoals China en Rusland. De laatste tijd gonst het van geruchten dat deze landen bezig zijn hun dollars in te wisselen voor goud, bang als ze zijn voor een verdere waardedaling van de Amerikaanse munt. Het bericht dat India recent 250 ton goud bij het Internationaal Monetair Fonds heeft gekocht, lijkt deze geruchten te staven. Als het einde van het dollartijdperk inderdaad in zicht is, heeft dat heeft direct gevolgen voor de status van de VS als wereldmacht. President Obama doet er goed aan om werk te maken van het terugdringen van de torenhoge overheidsschuld om zo het vertrouwen in de dollar niet nog verder te ondermijnen.
Het zijn niet alleen overheden die volop handelen in goud, ook particulieren nemen hun toevlucht tot het waardevaste edelmetaal. Sinds de kredietcrisis vorig jaar zetten bezorgde burgers hun spaargeld om in goud, uit angst dat hun bank minder solide is dan hij zegt. Mocht er geen geld meer uit het pinautomaat komen, dan hebben zij tenminste nog iets achter de hand. Althans, dat is de gedachte. Maar het is nog de vraag of goud op dat moment wel een heel courant ruilmiddel is. De hang naar goud laat zien dat zowel grote instituten als kleine consumenten onzeker zijn door alle ontwikkelingen op de financiële markten. Niemand weet wat de toekomst zal brengen. Hoe stabiel is het financiële fundament van deze wereld? De een sust de onrust en zegt dat alles goed komt, de ander schetst afschrikwekkende scenario’s waarbij ouderwetse ruilhandel zijn intrede doet.
Vast staat dat goud zijn imago van vluchthaven in barre tijden weer terug heeft. Maar het edelmetaal biedt uiteindelijk slechts schijnzekerheid. Wat is dan wijs? In dezen geldt het advies van Jezus, uitgesproken tijdens de bekende Bergrede: „Vergadert u geen schatten op deze aarde, maar in de hemel.” Zo’n schat is pas écht goud waard.