EU wijzigt voorstel vijandige overnames
Een voorstel van EU-commissaris Bolkestein om vijandige bedrijfsovernames makkelijker te maken, wordt mogelijk aangescherpt. Op wens van Duitsland en ook Nederland moeten ook de zogeheten aandelen met meervoudig stemrecht verdwijnen. Die zijn vooral bij Zweedse bedrijven populair om zich tegen ongewenste overnemers te beschermen.
Donderdag bespraken ambtenaren van de vijftien EU-landen dit compromis. Ook Bolkestein zou volgens een bron in Brussel bereid zijn tot een aanpassing.
Bolkestein wil af van de meeste ’beschermingsconstructies’ waarmee bedrijven zich verdedigen tegen een overname. Aanvankelijk liet hij het meervoudig stemrecht ongemoeid. Hij deed dat niet alleen om juridische redenen maar ook omdat hij vreesde dat hij anders zijn voorstel niet door de EU-ministerraad zou krijgen. Duitsland echter, dat zelf enkele jaren geleden de aandelen met meervoudig stemrecht heeft afgeschaft, vindt het niet eerlijk dat de ene beschermingsconstructie wel wordt aangepakt en de andere niet.
In Brussel wordt nu gepraat over een voorstel waarbij het meervoudig stemrecht uiterlijk in 2010 voor de bijl gaat. De lidstaten mogen zelf weten welke compensatieregeling ze bedenken voor de houders van zulke aandelen (meestal nazaten van de oprichtersfamilie). Het Franse systeem van dubbel stemrecht is volgens ambtenaren zo verschillend, dat het wel mag blijven bestaan.
Voor Nederland heeft de aanscherping geen gevolgen. Weliswaar kennen Nederlandse bedrijven de zogenaamde ’prefs’, aandelen met extra stemrecht, maar die vielen volgens een ambtenaar ook al onder het eerste voorstel van Bolkestein.
Eigenlijk, stelt de bron, betekent de wijziging een terugkeer naar een eerder, vergaand voorstel voor een overnamerichtlijn die in 2001 in het Europees Parlement is weggestemd. „Dat gebeurde omdat men bang was dat overnames hier nog makkelijker zouden zijn dan in Amerika. Wall Street stond toen heel hoog en ze dachten dat Europese bedrijven allemaal overgenomen zouden worden. Met de ingestorte beurs is die angst er niet meer”, analyseert de ambtenaar.
Sterker nog: het parlement heeft juist om een aanpak van de meervoudige stemrechten gevraagd. Het ziet er naar uit dat een meerderheid in zowel europarlement als EU-ministerraad het gewijzigde voorstel steunt. Overigens wil het parlement wel meer rechten voor werknemers om te worden geïnformeerd als er een bod komt op hun bedrijf.