Kerk & religie

Rouvoet: Kerk miljarden waard

Kerken, en met name het werk van de diaconie, zijn van grote betekenis voor de vitaliteit van de samenleving, vindt minister Rouvoet. „Ik ben benieuwd wat eruit zou komen als het maatschappelijk rendement van alle kerken zou worden berekend. Het zou om miljarden gaan.”

Kerkredactie
9 November 2009 08:02Gewijzigd op 14 November 2020 09:06
Minister Rouvoet roept de kerken op bruggen te slaan naar de lokale overheid en de samenleving. Foto ANP
Minister Rouvoet roept de kerken op bruggen te slaan naar de lokale overheid en de samenleving. Foto ANP

Niet dat het diaconale werk van de kerk pas waarde krijgt als het wordt omgerekend in harde euro’s, zei Rouvoet zaterdagmorgen in Utrecht op de Landelijke Diaconale Dag van de Protestantse Kerk in Nederland. „Maar dat kan voor burgerlijke gemeenten nog wel eens een eye-opener zijn.”De minister voor Jeugd en Gezin riep de kerken op bruggen te slaan naar de lokale overheid en samenleving. Ze zouden in gesprek moeten gaan over de rol welke ze in hun omgeving kunnen vervullen, ook als het gaat om de ondersteuning van jongeren en gezinnen.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, bedoeld om mensen zoveel mogelijk te laten participeren in de samenleving, biedt volgens Rouvoet volop mogelijkheden. Toch lijken kerken en lokale overheden nogal eens huiverig tegenover elkaar te staan. „De één is bang teveel verzeild te raken in regels en haar eigenheid te verliezen, de ander is er huiverig voor om de waarde van kerkelijke maatschappelijke activiteiten te erkennen, uit vrees voor het verwijt van vermenging van kerk en staat. Terwijl er zoveel potentie is!”

Jeugddiaconaat

Het thema van de Landelijke Diaconale Dag was ”Ruimte voor het jeugddiaconaat. Diaconaat voor en door jongeren”. Diakenen kunnen volgens Rouvoet een voorbeeld nemen aan de betrokkenheid van jongeren. „Er zijn veel jongeren die actie voeren tegen armoede of voor een beter milieu, en zich soms ook vrijwillig inzetten in een bejaardentehuis. Ook deze zomer waren er weer vele groepen jongeren die ergens in de wereld een steentje hebben bijgedragen aan de bouw van een ziekenhuis, een school of een kindertehuis. Ze houden ons een spiegel voor.”

Over het algemeen zijn kinderen in Nederland heel gelukkig, constateert Rouvoet. „Ze behoren zelfs tot de gelukkigste kinderen van de wereld. Maar er zijn ook heel wat zorgenkinderen. Jongeren die risico’s lopen of problemen hebben.”

Deze jongeren hebben volgens de ChristenUnieleider aandacht en een veilige omgeving nodig. „Een stabiele gezinssituatie, een goed sociaal netwerk en betrokken mede-opvoeders op school of elders kunnen helpen voorkomen dat kinderen een beroep moeten doen op specialistische jeugdzorg. Het is dus van groot belang dat we de lokale gemeenschappen versterken, en positief lokaal jeugd- en gezinsbeleid opbouwen. Laat kinderen zoveel mogelijk kunnen terugvallen op een veilige, betrokken omgeving en positieve aandacht, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.”

Rouvoet ziet een belangrijke taak weggelegd voor het jeugddiaconaat. Kerken kunnen met woord en daad aanwezig te zijn, „veilige plekken creëren waar jongeren en ouderen terecht kunnen die met hun ziel onder hun arm lopen. Waar ontmoeting plaatsvindt, en mensen zichzelf kunnen zijn, zonder de prestatiedruk van de maatschappij.”

Tijdens de Landelijke Diaconale Dag, die naar schatting door negenhonderd diakenen is bezocht, reikte minister Rouvoet ook de Stefanusprijs uit voor het beste jeugddiaconale initiatief. De trofee is gewonnen door jongeren van de protestantse gemeente in Oost-Souburg, die een Italiaans buffet hebben aangeboden aan gebruikers van de voedselbank van Walcheren. Zij mogen vijfduizend euro besteden aan een nieuw diaconaal project.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer