Buitenland

Schutter Texas had twijfels over oorlogen

HOUSTON (ANP) – De 39–jarige majoor Nidal Malik Hasan, die wordt verdacht van het aanrichten van een bloedbad op de Texaanse legerbasis Fort Hood, koos tegen de zin van zijn ouders voor een loopbaan in het Amerikaanse leger. Volgens The New York Times voelde hij zich tussen de militairen echter steeds minder op zijn plaats.

6 November 2009 15:40Gewijzigd op 14 November 2020 09:05
Soldaten gaan het gebouw binnen waar majoor Nidal Malik Hasan een bloedbad aanrichtte. Foto EPA
Soldaten gaan het gebouw binnen waar majoor Nidal Malik Hasan een bloedbad aanrichtte. Foto EPA

Andere militairen zouden Hasan hebben getreiterd omdat hij een moslim was. Volgens familieleden wilde de majoor het leger daarom verlaten, maar werd hem dat niet toegestaan omdat zijn contract nog liep.Nidal Malik Hasan is geboren en opgegroeid in de zuidelijke staat Virgina. Zijn ouders zouden van een Palestijns stadje in de buurt van Jeruzalem naar de Verenigde Staten zijn geëmigreerd. Na zijn middelbare school ging Hasan in het leger. Hij volgde daar een medische opleiding en werd psychiater. In het leger behandelde hij onder meer uit Afghanistan en Irak teruggekeerde militairen.

Kolonel Terry Lee, een gepensioneerde militair die met Hasan heeft gewerkt, zei tegen de zender Fox News dat de psychiater geregeld discussies had met militairen die achter de oorlogen in Irak en Afghanistan stonden. Hasan zou twijfels over die oorlogen hebben gehad en daarom hebben gehoopt dat president Barack Obama de Amerikaanse troepen uit die landen zou terughalen.

Volgens verscheidene Amerikaanse media kwam de dag steeds dichterbij dat Hasan zelf in Irak of Afghanistan moest gaan dienen. „Dat was waarschijnlijk zijn ergste nachtmerrie", zei zijn neef Nader Hasan.

Faizul Khan, een in de Verenigde Staten werkzame iman, omschreef de majoor als een toegewijd moslim. Khan zei tegen de Washington Post dat Hasan dagelijks voor het gebed naar de moskee kwam. „We spraken bijna nooit over politiek", zei Khan. „We spraken meestal over religieuze zaken, niet te controversieel, niet als extremisten".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer