Politiek

Sneller AWBZ–zorg voor ernstig zieken

DEN HAAG (ANP) – Voor mensen met een ernstige ziekte of handicap wordt het eenvoudiger om in een tehuis te worden opgenomen. Zij hoeven niet meer telkens aan te tonen dat zij deze zorg nodig hebben. Het gaat om mensen met een zware handicap, ernstige dementie, de neurologisch aandoening Huntington en om heel zieke kinderen.

6 November 2009 12:46Gewijzigd op 14 November 2020 09:05
Mensen met een zware handicap, ernstige dementie, de neurologisch aandoening Huntington en om heel zieke kinderen kunnen eenvoudiger om in een tehuis opgenomen worden, stelt staatssecretaris Bussemaker. Foto ANP
Mensen met een zware handicap, ernstige dementie, de neurologisch aandoening Huntington en om heel zieke kinderen kunnen eenvoudiger om in een tehuis opgenomen worden, stelt staatssecretaris Bussemaker. Foto ANP

Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer. Mensen die aanspraak willen maken op zorg uit de volksverzekering AWBZ moeten vast laten stellen op welke zorg zij precies recht hebben. Al langer klinken er klachten over de ingewikkelde, tijdrovende en bureaucratische manier waarop deze beoordeling plaatsvindt. Bussemaker is al een tijdje bezig de regels simpeler te maken.De instelling die de beoordelingen uitvoert, het CIZ, zal voor mensen die niet meer beter worden, het advies van een dokter of verpleegkundige moeten overnemen. Deze beoordeling hoeft ook maar een keer gedaan te worden. Voor een verstandelijk gehandicapte heeft het geen enkele zin om elke vijf jaar de handicap opnieuw vast te laten stellen. Bussemaker noemt dat een “zinloze en overbodige exercitie”.

Zowel artsen als zorgaanbieders kunnen straks voor steeds meer cliënten zelf aan het CIZ laten weten welke zorg deze nodig hebben. Het CIZ kan dit advies dan overnemen. Dit is alleen de bedoeling bij artsen en instellingen die bewezen hebben dat ze goede gegevens aanleveren.


Het CIZ hoeft alleen nog per steekproef te controleren of mensen wel zorg krijgen waar ze echt recht op hebben. Bussemaker vergelijkt deze manier van werken met de elektronische aangifte bij de Belastingdienst. Ze denkt eraan het gebruik van een digitaal aanvraagformulier verplicht te stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer