Amerika ontwikkelt nieuwe kernwapens
De Amerikanen zijn bezig met plannen voor de productie van nieuwe kernwapens. Dit blijkt uit de notulen van een bijeenkomst begin januari in het ministerie van Defensie, die woensdag gepubliceerd werden via de website van The Los Alamos Study Group. Deze groep beijvert zich voor nucleaire ontwapening.
Volgens het betreffende document had er op 10 januari een bijeenkomst plaats van militaire deskundigen, kernwetenschappers en vertegenwoordigers van de zogeheten Nuclear Security Administration (NSA). De NSA is de afdeling van het ministerie van Energie die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse kernwapenprogramma.
De bijeenkomst werd geleid door dr. Dale Klein, de assistent van minister van Defensie Rumsfeld, die is gespecialiseerd in chemische, biologische en nucleaire oorlogvoering.
Er werd besloten om in augustus een nieuwe bijeenkomst te beleggen waar deskundigen zich over verschillende onderwerpen zouden buigen. In de eerste plaats de vraag wat de ontwikkeling van nieuwe, kleinere kernwapens betekent voor het moratorium op kernwapenproeven dat de VS nu in acht nemen. Verder moet uitgezocht worden aan wat voor soort wapens men precies behoefte heeft.
De NSA loopt hier overigens al op vooruit, want deze dienst heeft voor de volgende begroting 15 miljoen dollar extra gevraagd voor de ontwikkeling van een kernwapen waarmee men diep ingegraven, ondergrondse wapenvoorraden of commandocentrales kan uitschakelen.
Minister van Defensie Rumsfeld ontkende woensdag dat zijn ministerie samen met de NSA nieuwe kernwapens wil ontwikkelen. „Er wordt alleen onderzocht of wij in de toekomst behoefte aan zulke wapens hebben”, aldus Rumsfeld.
Uit het document dat door de Los Alamos Study Group werd gepubliceerd -en dat door een defensiewoordvoerder „authentiek” werd genoemd- blijkt echter dat men al pr-strategieën wil ontwikkelen om het Congres (parlement) te overtuigen van de noodzaak van deze nieuwe wapens.
De filosofie achter de ontwikkeling van de ’kleine kernwapens’ gaat uit van de onbruikbaarheid van de meeste bestaande strategische kernwapens. Die hebben een enorme verwoestende potentie. Als vijandige staten of terreurgroepen de VS zouden bedreigen met massavernietigingswapens, zou de inzet van zulke wapens militair noch politiek aanvaardbaar zijn.
Daarom hebben de VS volgens deze redenering behoefte aan kleinere kernwapens die eerder ingezet kunnen worden voor speciale taken, zoals de eerder omschreven ”robust earth penetrator”, waarmee men ondergrondse doelen kan bestoken.
De neutronenbom die de Amerikanen indertijd ontwierpen, is een oude variant van de nieuwe soort kernwapens waarover weer gesproken wordt. Deze bom doodde wel mensen, maar liet constructies zoals gebouwen en bruggen grotendeels intact. President Carter zag indertijd na hevige protesten af van plaatsing van deze wapens in Europa en president Bush senior schrapte deze categorie later in het kader van de overeenkomst om tactische kernwapens te ontmantelen.
Onder president Clinton werd de discussie over de ’kleine kernwapens’ hervat en de huidige regering-Bush lijkt er nu ernst mee te willen maken. Volgens directeur Mello van de Los Alamos Study Group kunnen de plannen ernstige consequenties hebben voor de internationale afspraken die gemaakt zijn via het Kernstopverdrag (Comprehensive Test Ban Treaty - CTBT) en het Verdrag tegen de Verspreiding van Kernwapens (Nuclear Nonproliferation Treaty - NPT), die beide door de VS zijn geratificeerd.