Binnenland

Ouders gaan op hun ouders lijken

Hoezeer jongeren ook hopen dat ze nooit op hun vader of moeder gaan lijken, zodra ze zelf kinderen krijgen is het onvermijdelijk: dan blijkt dat ze toch steeds meer op hun eigen ouders gaan lijken qua opvattingen.

ANP
5 November 2009 12:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:04

Die voor sommigen teleurstellende mededeling doet onderzoeker Freek Bucx, die morgen promoveert aan de Universiteit Utrecht. Bucx analyseerde de gegevens van meer dan duizend jongvolwassenen, hun ouders en hun partners. Bucx ontdekte ook dat het onderwerp van veel grappen waarheid is: als het tussen de partner en de schoonouders niet botert, verwatert de relatie tussen de ouders en hun eigen kind. Een schoonzoon of -dochter kan zelfs de grootste storende factor zijn in de relatie tussen ouder en kind.Maar het trekt allemaal weer bij zodra het kind en zijn partner zelf kinderen krijgen. De verhoudingen tussen ouders en kinderen zijn zelfs het best als de jongeren tussen de 18 en de 35 jaar zijn en hun vader en moeder ”jonge ouderen” van tussen de 50 en de 75 jaar, stelt Bucx. Zodra er (klein)kinderen komen, nemen de jonge ouders steeds meer denkbeelden over van hun eigen ouders over zaken als taakverdeling en homohuwelijk. Dat geldt volgens Bucx ook voor jonge mensen die volhouden dat ze nooit zo zullen worden zoals hun ouders.

Het onderzoek van Bucx maakt deel uit van het programma Bindende kracht van familierelaties van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarvoor zijn ruim 10.000 mensen ondervraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer