Volgens EU krijgen schapen geen bse
Paniekverhalen dat de runderziekte bse, die dodelijke gevolgen kan hebben voor de mens, ook bij schapen kan opduiken, zijn niet terecht. Dat vinden althans de Europese ministers van Landbouw, die gisteren in Luxemburg de conclusies van een Brits onderzoek bespraken.
Schapen, zo is al lang bekend, kunnen de ziekte scrapie krijgen, die voor de mens ongevaarlijk is. De symptomen lijken echter sprekend op die van bse, zodat de vraag is of de beesten niet lijden aan die veel ernstiger kwaal.
Vorige week lekte een Brits onderzoek uit waarin werd gesteld dat ook schapen bse kunnen krijgen. Volgens sommige verhalen zou het gevolg van die constatering zijn dat miljoenen schapen en ook geiten zouden moeten worden afgemaakt.
Maar de lezing nu is dat het onderzoek verkeerd is uitgevoerd. Er zouden runderhersenen zijn getest, in plaats van schapenmateriaal. Het onderzoek is waardeloos, concludeerden de ministers opgelucht. Andere onderzoeken lopen nog, maar volgens een woordvoerder van minister Brinkhorst geven die nog geen aanleiding te denken dat bse kan voorkomen bij schapen.
Toch heeft Europees commissaris Byrne (Consumentenzaken) tijdens de vergadering nieuwe maatregelen aangekondigd om elk risico uit te sluiten. Hij denkt aan het uitbreiden van de lijst met organen die na de slacht niet mogen worden gebruikt. Orgaanvlees heeft immers de meeste risico’s. Mogelijk komen er ook identificatieregels voor schapen, zoals die al bestaan voor koeien (oormerk). Een andere optie is een fokprogramma voor schapenrassen die resistent zijn tegen ”prionziekten”, waaronder bse en scrapie vallen.
Landbouwgif
Tijdens dezelfde vergadering heeft Brinkhorst er zijn teleurstelling over geuit dat de Europese Commissie vijf jaar meer tijd nodig heeft dan voorzien om een verbodslijst samen te stellen voor landbouwgif. Zolang er geen Europese lijst bestaat, gelden de regels van de lidstaten. Nederlandse boeren worden achtergesteld omdat in Nederland vele soorten zwaar vergif zijn verboden die elders wel zijn toegestaan, betoogde Brinkhorst.