Buitenland

Hof verbiedt kruis in lokaal

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft kruisbeelden in klaslokalen van openbare Italiaanse scholen verboden. Volgens het hof schenden de kruisbeelden de vrijheid van ouders om hun kinderen op hun eigen manier op te voeden.

Van onze correspondent
4 November 2009 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 09:03
Kruisbeelden verboden. Foto ANP
Kruisbeelden verboden. Foto ANP

Het hof is van oordeel dat de kruisbeelden de vrijheid van religie van de leerlingen schenden. De zaak was in 2006 aangespannen door een moeder van Finse afkomst die haar kinderen een seculiere opvoeding wil geven. In de openbare school van haar kinderen hangt echter in elk klaslokaal een crucifix.Het hof heeft Italië tevens opgedragen de vrouw een schadevergoeding van 5000 euro te betalen. De regering heeft bij monde van Mariastella Gelmini, de minister van Onderwijs, aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De Italiaanse politiek, van rechts tot links, bekritiseerde de uitspraak. „Deze uitspraak is een dodelijke slag in het gezicht van Europa”, meende Franco Frattini, minister van Buitenlandse Zaken. Het Vaticaan noemde de uitspraak vanmorgen „kortzichtig en verkeerd.”

Het kruisbeeld op scholen in Italië sinds een wet uit 1857 een recht, destijds omdat het katholicisme de staatsreligie was. Onder het bewind van Mussolini werd het vertoon van het kruisbeeld uitgebreid naar het gehele publieke domein. In een wet uit 1926 staat dat „in de rechtbank naast het portret van de koning het kruisbeeld moet hangen, volgens onze traditie. Het staat voor waarheid en gerechtigheid.”

Toen in 1985 bij de herziening van de Akkoorden van Lateranen de Rooms-Katholieke Kerk de rol van staatsgodsdienst opgaf, werd niets gezegd over kruisbeelden in publieke gebouwen. In 1988 stelde de raad van state echter dat het kruisbeeld niet uit de publieke ruimte mocht worden geweerd. „Het kruis is een symbool voor de beschaving en de christelijke cultuur en drukt als zodanig een universele waarde uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer