Kerk & religie

Islam in VS trekt Afro-Amerikanen

Het islamitisch geloof zou in de Verenigde Staten vooral passen bij zwarte Amerikanen. Zij voelen zich aangetrokken door de nadruk op gelijkheid, discipline en familiezin in de islam.

Kerkredactie
4 November 2009 09:10Gewijzigd op 14 November 2020 09:03
Afro-Amerikanen aangetrokken door islam. Foto ANP
Afro-Amerikanen aangetrokken door islam. Foto ANP

„Door de unieke geschiedenis van Afro-Amerikanen zijn ze geschikt om het islamitische geloof te accepteren”, zei de 31-jarige Sekou Jackson vorige week tegen The Washington Times. Hij groeide op in een seculier gezin en maakte op 18-jarige leeftijd de overstap naar de islam. „Als iemand naar je toekomt met de boodschap dat iedereen gelijk is en dat het enige verschil ligt in de daden van mensen, zullen vooral mensen die onderdrukt zijn geweest dit verhaal omarmen”, aldus Jackson.De meeste Afro-Amerikaanse moslims gebruiken de godsdienst om hun spiritualiteit te versterken, zegt Lawrence Mamiya, hoogleraar religie en Afrikaanse studies aan het Vassar College in de staat New York. Hij interviewde een groot aantal zwarte moslimleiders en moslims. Volgens Mamiya groeit het aantal zwarte moslims nog steeds, maar niet zo snel als voor de aanslagen van 11 september 2001.

Daarentegen zijn er volgens hem amper blanke Amerikanen die tot de islam overgaan. Zij zijn eerder geneigd de islam als „vreemd” te beschouwen, aldus de hoogleraar. „Voor Afro-Amerikanen is de islam onderdeel van hun Afrikaanse erfenis. In Afrika bestaat een lange islamitische traditie. Dat houdt hen weg bij het christendom, dat ze eerder beschouwen als de religie die hun slavernij ooit legitimeerde.”

Mamiya schat het totaalaantal leden van Amerikaanse moslimorganisaties op 6 miljoen. Een derde van hen is zwart. De meeste moslims zijn orthodoxe soennieten.

Er zijn meer dan 1200 moskeeën in Amerika. De grootste moskee, the Islamic Center of America, staat in Dearborn in de staat Michigan.

De Amerikaanse president Barack Obama prees in september de islam en de islamitische gemeenschap in de Verenigde Staten. Hij deed dat tijdens een iftar in het Witte Huis; de maaltijd die tijdens de vastenmaand ramadan na zonsondergang wordt genuttigd. „De islam is zoals we weten een deel van Amerika. Net als de hele Amerikaanse bevolking is de Amerikaanse islamitische gemeenschap buitengewoon dynamisch en gevarieerd”, aldus Obama. „Bij deze gelegenheid vieren we de heilige maand ramadan en ook hoe vele islamieten Amerika en de Amerikaanse cultuur hebben verrijkt.”

De Amerikaanse president zet zich in om de relaties tussen de VS en de islamitische wereld te verbeteren. Minister van Buitenlandse Zaken Clinton bezocht begin dit jaar Indonesië, het grootste moslimland ter wereld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer