Klimaatakkoord steeds verder uit zicht
De kans dat de klimaattop volgende maand in Kopenhagen een tastbaar resultaat gaat opleveren, wordt steeds kleiner. De deelnemende landen zijn het grondig oneens over een groot aantal zaken, zo bleek dinsdag opnieuw.
Afrikaanse landen boycotten in Barcelona de tweede dag van de laatste voorbereidende conferentie. Ze bleven weg, omdat ze vinden dat westerse landen de uitstoot van broeikasgassen niet ver genoeg willen terugdringen.„Afrika gelooft dat de andere groepen de gesprekken niet serieus genoeg nemen", zei de Congolese afgevaardigde Kabeya Tshikuku. De landen in Afrika zeggen het hardst te worden getroffen door de opwarming van de aarde.
De top van volgende maand in Kopenhagen moet zorgen voor een volwaardige opvolger van het Kyoto–protocol over de vermindering van broeikasgassen, dat in 2012 afloopt.Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie denkt niet dat er een volledig akkoord over het terugdringen van het broeikaseffect wordt bereikt. Barroso zei dinsdag tijdens een bezoek aan Washington dat bij de voorbereidende onderhandelingen te weinig vooruitgang wordt geboekt.
Barroso denkt wel dat het mogelijk moet zijn in Kopenhagen een raamovereenkomst te bereiken voor maatregelen tegen klimaatverandering. De Portugees waarschuwde dat het met de gesprekken niet dezelfde kant op moet gaan als met de internationale onderhandelingen over de liberalisering van de wereldhandel.
VN–klimaatbaas Yvo de Boer liet eerder al weten dat hij er rekening mee houdt dat de onderhandelingen in de Deense hoofdstad eindigen in een reeks besluiten zonder rechtsgeldigheid.
In het Nederlandse parlement bestaat grote ontevredenheid over de gang van zaken in de aanloop naar Kopenhagen. Dinsdag besprak de Tweede Kamer de uitkomsten van het overleg dat de Europese regeringsleiders vorige week in Brussel voerden over het klimaat. Afspraken over het geld dat nodig is voor arme landen om de klimaatverandering op te vangen en wie wat moet betalen, zijn te vaag of ontbreken, zo luidde de kritiek.