Amsterdam betaalt eten hongerige kinderen
De gemeente Amsterdam betaalt het brood, de melk en het fruit van schoolgaande kinderen die zelf geen eten hebben meegekregen van hun ouders.
Vorige week trok het buurtbeheer in stadsdeel Noord bij de gemeente aan de bel, omdat steeds meer kinderen op school verschenen zonder lunchpakketje en met een lege maag.
Scholen kunnen boodschappen doen en die kosten declareren bij de gemeente, aldus een woordvoerder woensdag. „Als kinderen honger hebben, krijgen ze gewoon te eten. Daar doen we niet moeilijk over. Of het nou om tien of vijfhonderd kinderen gaat.”
Het is een noodoplossing voor een paar weken. De gemeente gaat praten met stadsdeel Noord over een oplossing voor de lange termijn. De problemen doen zich vooral voor in de Vogelbuurt in het noorden van Amsterdam. Daar is veel armoede en een hoge werkloosheid. In de wijk wonen veel allochtonen. De drie scholen zijn zwarte scholen, aldus een woordvoerder van het Stadsdeel Noord.
De problemen kwamen aan het licht toen vorige week het buurtbeheer bij het stadsdeel aanklopte. Het wist te vertellen dat er tussen de twintig en dertig kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Het stadsdeel betwijfelt of armoede de daadwerkelijke oorzaak is. „Het kan ook door opvoedingsproblemen komen”, legt de zegsman uit. „De afgelopen jaren gaat het eigenlijk steeds beter met de buurt. Door activiteiten en projecten is ook veel aandacht voor de scholen.”
Het stadsdeel wil daarom eerst praten met betrokkenen, voordat het definitieve conclusies trekt. Woensdag beginnen de eerste gesprekken met scholen, buurtbeheer, het stadsdeelbestuur, GG & GD en een gemeenteambtenaar die belast is met armoede. De woordvoerder verwacht dat die gesprekken eind deze week of begin volgende week zijn afgerond.
De gemeente heeft al eerder in de buidel getast voor hongerigen. In 2001 trok Amsterdam 500 euro uit voor de bemanning van het astbestschip ’Sandrien’, dat wekenlang in de haven aan de ketting lag. De bemanning was op een bepaald moment door de voedselvoorraad heen. In de hoofdstad leeft eenderde van de mensen van een minimuminkomen.