Felle kritiek inwoners Buren op windmolenpark
De vier windturbines die de gemeente Buren langs de snelweg A15 wil plaatsen, deden tijdens een hoorzitting in dorpshuis ’t Klokhuis in Maurik maandagavond het stof weer flink opwaaien. „Als het aan mij ligt, krijgen jullie een rode kaart en doeken jullie allemaal op.”
Inwoners van de gemeente Buren voelen zich al jarenlang niet serieus genomen door het gemeentebestuur. Volgens hen is het klip-en-klaar dat de windmolens die de gemeente aan de Schaapsteeg/Zilverlandseweg wil plaatsen, veel meer nadelen opleveren dan voordelen. Een onafhankelijke commissie hoorde tijdens de zitting de felle kritiek van omwonenden en belanghebbenden aan.Slagschaduw, geluidsoverlast, waardevermindering van woningen en horizonvervuiling zijn voor de inwoners van Buren belangrijke redenen om te ageren tegen de bouwvergunning voor de turbines. De afgelopen jaren deden ze naar eigen zeggen van alles om de gemeente het tij te laten keren. „We kunnen schrijven wat we willen”, snauwde een aanwezige, „maar er wordt niet gereageerd.”
Het commentaar op de wijze waarop de gemeente communiceert, is niet mals. „Wij zijn op geen enkele wijze betrokken bij de bouw van de windmolens”, bijt de zoon van een Kesterense imker van zich af. Zijn vader neemt het stokje over. „Mijn bijen kunnen niet tegen de trillingen, het geluid en de slagschaduw van de molens. Die juffrouw daar van de WEOM (een dochteronderneming van energiebedrijf Nuon, JvdB) zegt dat de bijen nergens last van hebben. Ze heeft er geen kwartje verstand van. Als het aan mij ligt, doeken jullie allemaal op.” Luid applaus.
Een woordvoerder van de gemeente reageert. „We hebben aangegeven dat de bijen verplaatst kunnen worden.” Maar dat is volgens de bijenliefhebber geen optie. „Jullie onderzoeken komen allemaal uit boekjes. Dat kan toch helemaal niet.” Hij schudt z’n hoofd. De afgevaardigde van de gemeente vraagt zich iets af. „Welk belang heeft uw zoon eigenlijk in dit verhaal? Hij komt uit Renswoude.” Meewarig gelach stijgt op uit de zaal.
Inwoner Van Leeuwen, die op 380 meter van een van de geplande turbines woont, doet zijn beklag over de waardevermindering van zijn huis. Volgens hem is de WOZ-waarde met 30 procent verminderd en dat betekent voor hem een schadepost van 195.000 euro. „De gemeente ontkent dat er financiële schade ontstaat. Dit is gevaarlijke onzin.” Van Leeuwen rekent de gemeente voor dat de bouw van de turbines ongeveer 50 miljoen euro aan waardevermindering van de woningen betekent. „Dat het bestuur hieraan voorbijgaat, tekent zijn ongehoorde botheid.”
In de zaal is ook een ervaringsdeskundige aanwezig. Kesterenaar Verwoert woont vlak bij het recent verrezen windmolenpark langs de snelweg A15 in Echteld. „Zo’n vijf keer per maand moet ik ’s nachts m’n bed uit om het raam dicht te doen. De wrijving die ontstaat als de wieken langs de paal zoeven, veroorzaakt lawaai. Overdag raast de snelweg of de Betuwelijn er wel overheen, maar ’s nachts, bij een zuidwestenwind, is er sprake van geluidsoverlast. Dat is hinderlijk.”
Eén algemene klacht loopt als een rode draad door alle vurige betogen heen: de gemeente draait om de hete brij heen. „Ze kijkt wat ze wettelijk verplicht is en wat er binnen de kaders van de wet per se moet, en daarmee houdt het op. Er wordt niet inhoudelijk op bezwaren gereageerd. De gemeente geeft er blijk van de bezwaren van inwoners niet serieus te nemen. Dat is kwalijk.”