Opnieuw winstval voor TNT
Post- en pakketjesbedrijf TNT heeft opnieuw de kwartaalresultaten zien dalen. De winst ging voor de vijfde achtereenvolgende periode omlaag. De resultaten over het derde kwartaal waren wel boven de verwachting van analisten.
De winst daalde met 12,4 procent tot 99 miljoen euro, zo bleek uit de maandagmorgen gepubliceerde resultaten.Het bedrijfsresultaat (ebit) zakte met 14,4 procent tot 179 miljoen euro. De omzet ging 7,6 procent omlaag tot 2,48 miljard euro.
Wel ziet TNT verbeteringen in de post- en pakketmarkt. Die is voorzichtig aan het herstellen, waarbij het aantal verzonden pakketjes in het derde kwartaal minder hard is gedaald dan eerdere periodes.
De postvolumes blijven wel versneld dalen, aldus TNT, de op een na grootste post- en pakketbezorger van Europa.
In de resultaten van de postdivisie wordt steeds beter zichtbaar worden wat de invloed is van het vrijgeven van de Nederlandse postmarkt. Sinds april dit jaar mogen concurrenten van TNT ook postdiensten aanbieden voor brieven tot 50 gram.
Bovendien lijdt de postdivisie onder de forse concurrentie van onder meer e-mail. TNT heeft daarnaast te maken met een dalende vraag bij de pakketdivisie (Express) door de economische tegenwind.
Volgens bestuursvoorzitter Peter Bakker is het handelsklimaat in het derde kwartaal verder gestabiliseerd „met enkele eerste tekenen van positieve onderliggende ontwikkelingen.” Zo daalde bij de pakketjesdivisie (Express) het aantal verzonden pakketjes minder hard vergeleken met vorig jaar dan in eerdere periodes.
De slechte tijden zijn echter nog steeds niet voorbij. De vraag bij het onderdeel blijft afnemen. Bovendien kiezen klanten door de economische crisis nog steeds voor goedkopere en dus langzamere verzending. De omzet bij Express van dit jaar zal naar verwachting lager zijn dan vorig jaar.
TNT is net als Deutsche Post en Royal Mail aan het reorganiseren om de dalende post- en pakketvolumes op te vangen. In totaal wil de postbezorger jaarlijks 550 tot 600 miljoen euro besparen. Daarvan is tot nu toe 434 miljoen euro gerealiseerd. Vooral bij Express werd fors gesneden in de kosten (368 miljoen euro). Door de kostenbesparingen stabiliseerden de marges zich. Deze gingen in eerdere periodes nog fors omlaag.
Bij de postdivisie verwacht TNT voor Nederland dit jaar nog steeds een versnelde daling van de volumes ten opzichte van eerdere jaren. Daarom wil TNT ook daar vanaf volgend jaar rigoureus de bezem door de organisatie halen.
Daarvoor is het bedrijf in onderhandeling met de vakbonden. TNT wil de komende drie jaar tussen de 6000 en 11.000 banen schrappen.
Hoeveel banen er precies sneuvelen is afhankelijk van wat bondsleden willen. Kiezen werknemers voor werkbehoud en lager loon, dan sneuvelen er minder banen. Willen de werknemers geen loon inleveren, dan verdwijnen er meer banen.
De vakbonden leggen de keuze nu bij hun leden neer, al vinden ze wel dat TNT te fors wil snijden in de kosten. Volgens een onderzoeksbureau dat de vakorganisaties hebben ingehuurd, kan TNT toe met een jaarlijkse besparing van 75 miljoen euro in plaats van de gestelde 125 miljoen euro voor de postdivisie.