Kerk & religie

„Open Doors start actie ”7 levens”

Open Doors is zaterdag gestart met de actie ”7 levens”. Met de nieuwe campagne wil de organisatie opnieuw aandacht vragen voor vervolgde christenen. Zeven geheime gelovigen in moslimlanden staan in de campagne symbool voor vele anderen.

Van een medewerker
2 November 2009 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 09:02
Anne van der Bijl. Foto Open Doors
Anne van der Bijl. Foto Open Doors

Open Doors lanceerde de actie zaterdag tijdens de Open Doorsdag in de IJsselhallen in Zwolle. Daar waren ongeveer 4700 mensen aanwezig rond het thema ”Stap in hun schoenen”.Anne van der Bijl, oprichter van de hulporganisatie, vroeg zich af of Nederlanders wel echt in de schoenen van geheime gelovigen kunnen stappen. „Wij hebben de vervolging niet verdiend”, zei hij. „Wij moeten die race nog grotendeels lopen.”

In zijn toespraak benadrukte hij dat God vraagt om te bidden voor alle mensen. Wijzend op Spreuken 17:17 zei hij: „Het is mijn droom dat al die mensen in de moslimlanden weten dat er altijd een broer is die zal helpen en dat Open Doors in staat is om te helpen.” De 81-jarige Van der Bijl reist binnenkort af naar Pakistan om daar verdrukte christenen bij te staan.

De Heere is aan het werk, dat was de boodschap van broeder Samaila uit Nigeria. Hij werkt in het noorden van het Afrikaanse land, waar veel tegenstand van moslims is. De Nigeriaan vertelde over kerken die in vlammen opgingen, over gelovigen die geslagen werden en over voorgangers die gedood werden.

Samaila maakte duidelijk dat heel wat moslimleiders in zijn land zeggen dat het oké is om christenen te vermoorden. Moslims die christenen vermoorden, krijgen rechtstreeks toegang tot het paradijs, zeggen de moslimleiders. De moslims hebben vooral de kerkleiders op het oog.

Soms helpt God kennelijk, aldus Samaila. Van een man die een christen gevangen hield, stierf het vee op onverklaarbare manier. Een politiecommissaris die christenen tegenwerkte, werd ontslagen.

Tabitha uit Nigeria vertelde een ontroerend verhaal over haar moeiten na de dood van haar man die werd vermoord door moslims omdat hij weigerde Christus te verloochenen. Ze staken met messen op hem in en overgoten hem met benzine. De eerste jaren was ze bitter en wist ze niet hoe het verder moest, maar „Jezus heeft me erdoor geholpen. Hij vergaf Zijn vijanden. Wij moeten vergeven, ongeacht de omstandigheden. Vergeven is moeilijk, maar als je niet vergeeft, kun je niet bidden voor moslims. Ik heb Gods licht in mijn leven zien schijnen. Dat maakt het mogelijk om de moordenaars te vergeven.”

Zij verklaarde veel steun gehad te hebben van Open Doors, die de verdrukte christenen in Nigeria helpt. „De gebeden van mensen in Nederland zijn niet voor niets geweest.”

George uit Zuid-Sudan had een positief verhaal. Sinds de burgeroorlog in 2005 gestopt is, is de wederopbouw begonnen. Een opgewekt verhaal kwam er ook van broeder Atef uit Egypte. Hij zei dat de christelijke kerk in Egypte zich vroeger achter de kerkmuren verscholen had om te overleven, maar dat christenen de laatste tijd bruggen bouwen naar moslims.

Tijdens de dag werd het nieuwe kinderboek van Jan van Reenen ”Mijn vijand, mijn vriend”, over vervolgde christenen in Nigeria, gepresenteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer