Buitenland

Zuid-Turkije vreest Saddams gifgas

Nihat Burcin heeft een oud gasmasker van Russische makelij, maar hij betwijfelt of hij daar iets aan heeft als Irak een aanval met gifgas doet op zijn stadje in het zuidoosten van Turkije, vlakbij de grens met Irak.

Selcan Hacaoglu (AP)
19 February 2003 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Burcin vreest dat Saddam Hussein aanvalt met gifgas dat via de huid het lichaam binnendringt. „Als hij zoiets gebruikt, zijn we verloren”, zegt Burcin. Zijn buren zijn van plan een paar kippen aan het hek te binden of vogels in kooien in de tuin te zetten. „Als de dieren opeens doodgaan, weten we dat er een aanval plaatsvindt”, legt Burcin uit.

Van de regering in Ankara hebben de mensen in Cizre lage verwachtingen. „De regering gaat geen gasmaskers of beschermende pakken aan ons uitdelen”, zegt kruidenier Idris Akpinar. „Hooguit vertellen ze ons van tevoren dat we moeten vertrekken, maar ik heb daar het geld niet voor.”

Dat probleem hebben veel mensen in het zuidoosten, dat zwaar is getroffen door de economische crisis in Turkije.

De inwoners van Cizre en omgeving zullen zichzelf moeten redden. Ze bereiden zich voor op het ergste. Veel mensen hebben in de kelder voorraden voedsel en water aangelegd. Ramen worden verzegeld met dik bruin plakband dat hier ”Saddam-tape” heet en dat ervoor moet zorgen dat gas het huis niet binnendringt.

En dan zijn er ook nog de soldaten. Op de snelweg even buiten Cizre vervoeren legerkonvooien tanks, pantserwagens en militairen naar de grens. Als er een oorlog komt, stuurt Turkije soldaten naar Noord-Irak, officieel om te voorkomen dat Turkije wordt overspoeld met vluchtelingen, maar in werkelijkheid ook om te verhinderen dat de Koerden in Noord-Irak een eigen staat uitroepen.

„We trekken openlijk ten strijde”, klaagt Ahmet Karaaslan uit Cizre. „Ik wil niet nog een oorlog meemaken.” De kogelgaten in de muren van Cizre zijn inmiddels gevuld, maar er patrouilleren nog steeds Turkse soldaten op straat. Cizre was een bolwerk van de PKK tijdens de opstand van de Koerden. Deze kwam in 1999 ten einde, maar laait mogelijk weer op onder invloed van de gebeurtenissen in Noord-Irak.

Anderzijds is er ook hoop op een goede afloop. Als het regime van Saddam Hussein verdwijnt, verdwijnen ook de sancties tegen Irak en dat blaast de handel nieuw leven in, hopen veel mensen. „Dit gebied leeft van de handel met Irak”, zegt boekhouder Yasin Ali. „Ik hoop dat die oorlog snel voorbij is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer