Meerderheid steunt vertrek Balkenende naar EU
DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Nederlanders (66 procent) vindt dat premier Balkenende de eerste president van de Europese Unie moet worden als hij die positie aangeboden krijgt. Een iets kleinere meerderheid (54 procent) meent dat er dan nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer moeten komen, 45 procent vindt dat niet nodig.
Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond die zondag is gepubliceerd. Steeds meer mensen hopen dat Balkenende voorzitter van de EU wordt. In september gold dat nog voor 41 procent van de ondervraagden, inmiddels is dat percentage opgelopen tot 57. De meeste kiezers die in 2006 op de regeringspartijen CDA en ChristenUnie stemden, vinden dat er geen nieuwe verkiezingen hoeven te komen als de minister–president tussentijds vertrekt. Vooral PvdA–kiezers zijn hierover verdeeld: 46 procent meent van wel, 52 procent vindt dat een andere CDA’er Balkenende kan opvolgen.Over de datum van eventuele nieuwe verkiezingen lopen de meningen nogal uiteen. Voor 34 procent zijn de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar de beste optie, 18 procent kiest voor mei 2010, 2 procent voor het najaar van 2010 en 42 procent houdt vast aan mei 2011, de datum als het kabinet deze rit uitzit.
De meeste Nederlanders willen dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken Balkenende opvolgt als de premier naar Europa vertrekt. Herman Wijffels, die als informateur de basis legde voor het huidige kabinet, staat op de tweede plaats. Als mensen mochten kiezen tussen Verhagen of PvdA–leider Bos als tijdelijk nieuwe premier, dan zijn die twee aan elkaar gewaagd: Bos scoort 46 procent en Verhagen 44 procent.
Het vertrouwen in Bos is in de afgelopen twee weken toegenomen. Zijn partij krabbelt tegelijkertijd weer op uit het peilingendal. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, komt de PvdA uit op 16 zetels, twee meer dan vorige week. De sociaaldemocraten, die eerder dit jaar op een dieptepunt van 13 zetels belandden, hebben nu 33 zetels in de Tweede Kamer.
De PVV (9 in Kamer) verliest een zetel, maar blijft in de peiling de grootste partij met 27 zetels, gevolgd door regeringspartij CDA (26, nu 41 in Kamer) en oppositiepartij D66 (25, 1 minder dan vorige week, nu 3 in Kamer). De VVD krijgt er een zetel bij en komt uit op 17. De liberalen hebben nu 22 zetels. De Partij voor de Dieren verliest een zetel en komt uit op twee, net als de fractie nu heeft. Bij de andere partijen is er niets veranderd.