Kerk & religie

Predikant ontmoet president Chili

De Spaanse zigeunerpredikant Juan José Cortes ontmoet zaterdag de president van Chili, Michelle Bachelet. Met opzet gebeurt dat op 31 oktober.

Kerkredactie
30 October 2009 19:02Gewijzigd op 14 November 2020 09:01
De Spaanse zigeunerpredikant ds. Juan José Cortes. Foto Marta Cabanas.
De Spaanse zigeunerpredikant ds. Juan José Cortes. Foto Marta Cabanas.

Sinds vorig jaar is 31 oktober in Chili een erkende feestdag, die Nationale Dag van de Evangelische en Protestantse Kerken heet. Alle betrokken partijen vonden die dag bij uitstek geschikt voor een ontvangst door de Chileense president van Juan José Cortes, voorganger van een Filadelfia-pinksterkerk in het Spaanse Huelva. Cortes maakt momenteel een rondreis door Chili. De organisatoren beschouwen dat allereerst als een evangelisatiereis, zegt het Spaanse protestantse persbureau ACPress.Van het echtpaar Cortes werd in januari 2008 een dochtertje van 5 jaar ontvoerd, Mari Luz. Haar ontzielde lichaam werd na bijna twee maanden in een rivier teruggevonden. In Spanje heeft de houding van Cortes en zijn gezin in die periode sterk de aandacht getrokken. Enerzijds gaven zij een publiek getuigenis van geloofsvertrouwen en vergevingsgezindheid. Anderzijds heeft Cortes de hoogste instanties bestookt met zijn heftige verwijten dat pedofielen zoals de vermeende moordenaar van Mari Luz door justitiële fouten vrij kunnen rondlopen. De welbespraakte Cortes is inmiddels voorgedragen als kandidaat voor het burgemeesterschap van zijn stad, Huelva in Zuid-Spanje. Zijn getuigenis en zijn protestcampagne zijn verfilmd en er is een boek over verschenen.

Het Spaanse dagblad El Pais nam Cortes op in zijn lijst van de honderd belangrijkste personen van 2008.

Compleet Getuigenis
De organisatoren hopen dat het getuigenis van Cortes de christenen in Chili zal bemoedigen en indruk zal maken op de samenleving. De rondreis van de predikant kreeg de naam TT mee, Testimonio Total (Compleet Getuigenis).

Het aandeel protestanten in Chili is inmiddels opgelopen tot boven de 10 procent. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 11 december lijken alle partijen te beseffen dat de steun van de protestantse gemeenschap belangrijke stemmenwinst kan opleveren. Dat bleek bijvoorbeeld op het Protestants Te Deum, begin september gehouden om onder meer te vieren dat honderd jaar geleden de eerste protestantse kerkdienst in Chili werd gehouden. Behalve de zittende president waren bij deze viering ook de drie belangrijkste presidentskandidaten aanwezig, evenals veel vooraanstaande regeringsfunctionarissen.

Televisiekanaal
Alle presidentskandidaten benadrukten het belang van de protestanten voor de Chileense samenleving en dat zij het beste met de protestantse gemeenschap voor hebben. De opvallendste uitspraak kwam uit de mond van onafhankelijke kandidaat Marco Antonio Enriquez-Ominami, nogal eens de Obama van Chili genoemd. Zijn regering zou zorgen voor een eigen televisiekanaal voor de protestanten, beloofde hij.

De groei van het protestantisme in Latijns-Amerika blijft niet tot Chili beperkt. Recente schattingen over dat continent, waar de zending pas goed op gang kwam na de onafhankelijkheidsbewegingen in de 19e eeuw, komen op gemiddeld 20 procent uit. Guatemala trekt het meest de aandacht met een percentage van omstreeks de 50. Groei is er vooral bij de pinksterkerken, maar zeker niet alleen daar. In het communistische Cuba bijvoorbeeld melden alle denominaties groei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer