Boerenfamilie Strijen vreest teloorgang boerderij
DEN HAAG –„Ik hoor de oude aardappelschuur kraken en zie de scheuren in de muren van de schuur en mijn woning springen”, zei de Strijense T. Diepenhorst-Schuddebeurs vrijdag bij de Raad van State.
Die vocht een lozingsvergunning aan die het Waterschap Hollandse Delta heeft verleend aan de gemeente Strijen.Met de vergunning kan de gemeente een hemelwateropvangvijver aanleggen en sloten vergraven voor het bouwproject Den Dam aan de Diepenhorstweg. Het Den Damplan maakt de bouw van 31 woningen en een nieuwe school mogelijk op een groot perceel dat omsloten is door woningen. De school en 16 van de 31 appartementen zijn al gebouwd.
Tegenwoordig moet er bij nieuwe bebouwing meer open water komen om ervoor te zorgen dat niet al het hemelwater in het riool verdwijnt maar in de grond zakt. Dat voorkomt juist dalingen van het grondwaterpeil. Maar Diepenhorst meent dat de gemeente en het waterschap het niet goed doen.
De familie Diepenhorst bezit al generaties lang een boerderij aan de Schenkeldijk, maar zij vreest dat daar een einde aan kan komen als er niets wordt gedaan aan de toenemende verzakkingen van de gebouwen op het erf. Die verzakkingen wijt Diepenhorst aan de veranderingen in het grondwaterpeil. En die komen door het dempen en vergraven van sloten en vijvers op het bouwterrein achter de boerderij.
Diepenhorst zei dat het dempen en droogleggen van een sloot op 30 meter van de in 1956 gebouwde aardappelschuur een oorzaak is van de verzakkingen van het gebouw en scheuren in de muren. Maar de woordvoerders van de gemeente Strijen en het waterschap zeiden dat er andere oorzaken voor de verzakkingen zijn. „Immers het waterpeil van het oppervlaktewater blijft 1,5 meter onder NAP. De kans dat het grondwaterpeil ingrijpend wijzigt door het vergraven van een sloot op 30 meter afstand is zeer klein.”
„De schuur en de woning van Diepenhorst zijn niet onderheid en zijn stalen constructies die op betonplaten staan. Die verzakken sowieso na een groot aantal jaren”, zeiden woordvoerders van de gemeente gisteren. Diepenhorst vindt evenwel dat de schade aan de bouw en graafwerkzaamheden te wijten zijn. Zij heeft ook bezwaar gemaakt tegen de bouw van de laatste dertien appartementen die op de gedempte sloot zijn gepland.
De Raad van State kan in deze procedure weinig doen voor Diepenhorst, omdat de lozingsvergunning niet over het grondwaterpeil gaat en bovendien voorschrijft dat het oppervlaktewaterpeil niet mag wijzigen. Diepenhorst hoopt in ieder geval dat de gemeente en het waterschap eens de moeite nemen om te komen kijken naar de schade aan haar gebouwen. Zij wil een oplossing voordat de Strijense boerderij van de familie Diepenhorst geheel in elkaar zakt.
Uitspraak volgt over enkele weken.