Koninklijk Huis

Mexico al jaren geliefd bij Oranjes

Koningin Beatrix reist af naar Mexico. Van dinsdag tot en met vrijdag zal zij een staatsbezoek brengen aan het Midden-Amerikaanse land. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vergezellen haar. Mexico is geliefd bij de Oranjes.

30 October 2009 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 09:01
Koningin Beatrix ontving in 2003 de vorige Mexicaanse president, Fox, in Nederland. Komende week brengt de koningin een tegenbezoek. Foto's ANP
Koningin Beatrix ontving in 2003 de vorige Mexicaanse president, Fox, in Nederland. Komende week brengt de koningin een tegenbezoek. Foto's ANP

De geruchten dat de koningin naar Mexico zou afreizen, klonken al een jaar geleden. Het land stond hoog op het verlanglijstje van de koningin, aldus Haagse bronnen.Het leek erop dat de Mexicaanse griep roet in het eten zou gooien. De soms dodelijke griep openbaarde zich aanvankelijk vooral in het Amerikaanse land. Inmiddels is de rust in dat opzicht weer wat teruggekeerd. Koningin Beatrix heeft zich er in ieder geval niet door laten afschrikken.

Dinsdag arriveert de koningin met haar zoon en schoondochter in Mexico. Ook minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en minister Van der Hoeven van Economische Zaken reizen met haar mee. Kortom, een stevige delegatie waarmee het staatsbezoek extra gewicht krijgt.

Tijdens het bezoek is ook een zware delegatie van toplieden uit het Nederlandse bedrijfsleven in Mexico. Onder leiding van VNO-voorzitter Wientjes leggen zij contacten met Mexicaanse zakenlieden.

Er is wat te halen in Mexico. Het land, dat ruim 100 miljoen inwoners telt, is de twaalfde economie van de wereld. Ook is er een grote afzetmarkt te vinden.

Huwelijksreis

Voor koningin Beatrix is het niet de eerste kennismaking met het land. Zij heeft warme herinneringen aan Mexico. Met prins Claus bracht zij er in 1966 een deel van haar huwelijksreis door, op het eiland Cozumel: een heerlijk rustige week na de onrustige huwelijksdag in Amsterdam, zou prins Claus later vertellen.

Koningin Beatrix was als prinses ook al eens voor een officieel bezoek in Mexico. Dat was in 1964, toen koningin Juliana een staatsbezoek aan het land bracht.

Dat was een beladen bezoek. Het Nederlandse hof beleefde net in die weken onrustige tijden. Prinses Irene zou meegaan met het staatsbezoek, mede vanwege haar goede kennis van het Spaans, maar verscheen op 7 april op het allerlaatst toch niet op Schiphol om mee te vliegen. Ze koos ervoor haar huwelijk met Carlos Hugo voor te bereiden in plaats van mee te reizen. Kort daarna bleek dat Irene op 6 april met Carlos op audiëntie bij de paus was geweest.

In allerijl belegde de koningin een persconferentie op de luchthaven om de zaak toe te lichten. Aangeslagen vertrok ze zonder Irene naar Mexico. In Mexico probeerde koningin Juliana zo min mogelijk aandacht aan de kwestie te besteden. Het programma van het staatsbezoek onderging geen aanpassingen. Prinses Irene bood later wel haar excuses aan de Mexicaanse regering aan.

Lied

Een groot liefhebber van Mexico was prins Bernhard. Hij bezocht het land net ten zuiden van de Verenigde Staten voor het eerst in 1950 en kwam er daarna zeker tien tot vijftien keer terug. Hij zei zich er thuis te voelen en sprak ooit van meer dan een vriendschap.

In de tijd dat Mexico nog geregeerd werd door dictators adviseerde de prins deze onder meer over natuurbeleid vanuit zijn hoedanigheid als voorzitter van het Wereld Natuur Fonds. Prins Bernhard –die het Spaans vloeiend sprak– was ook een groot liefhebber van Mexicaanse liederen, zo vertelde hij tegenover NRC Handelsblad.

Ook prins Friso en prinses Mabel hebben een bijzondere band met het land. Friso vroeg Mabel in Mexico ten huwelijk, zo vertelde het paar bij de verloving aan de pers.

Prins Willem-Alexander was ook al eerder in Mexico. Zo woonde hij er in 2006 het vierde Wereld Water Forum bij. De prins hield de openingstoespraak van het congres. Volgende week zal hij een seminar bijwonen rond duurzaamheid en energieverbruik.

Voor de prins –en zijn vrouw– is de reis opnieuw een mooie kans om ervaring op te doen en zich voor te bereiden op staatsbezoeken die hij in de toekomst als koning zal moeten afleggen. Wie weet, misschien is dit 46e staatsbezoek van de koningin wel een van haar laatste.


Programma

Dinsdag 3 november – Het staatsbezoek begint in Mexico-stad. De koningin legt een krans en president Calderon heet haar met ceremonieel welkom bij zijn paleis. De koningin spreekt met Nederlandse ondernemers en bezoekt de Senaat. ’s Avonds is er een staatsbanket.

Woensdag 4 november – Ontvangst door de burgemeester van Mexico-stad en een stadswandeling. De koningin bezoekt een cultureel centrum, een school en het Antropologisch Museum. ’s Avonds biedt de koningin Mexicaanse genodigden een dansvoorstelling aan.

Donderdag 5 november – In een trainingscentrum in de buurt van de stad Guanajuato krijgt de koningin informatie over de gevolgen van droogte voor de landbouw. Daarna bezoekt zij het stadje Dolores Hidalgo, waar in 1810 de onafhankelijkheidsstrijd van Mexico begon. In de middag gaat zij naar de stad Guanajuato.

Vrijdag 6 november – Bezoek aan de piramide en ruïnes van Teotihuacan, die uit 200 voor Christus stammen. ’s Middags is er een ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in Mexico.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer