Binnenland

Hulpboek ondersteunt mantelzorger demente

EDE (ANP) – Hoe ga je om met dementie? Geriater Paul Dautzenberg schreef een boek dat vooral bedoeld is voor familie, vrienden en kennissen van mensen met dementie. Vrijdag overhandigt hij het eerste exemplaar van ’Het wordt steeds stiller’ aan Erica Terpstra.

30 October 2009 07:02Gewijzigd op 14 November 2020 09:01
Hoe ga je om met dementie? Foto ANP
Hoe ga je om met dementie? Foto ANP

Dautzenberg werkt al bijna twintig jaar bij het Geheugencentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Gedurende zijn loopbaan heeft hij duizenden mensen met dementie en hun naasten in zijn spreekkamer gehad. „De diagnose van dementie komt altijd hard aan. De zelfstandigheid van een patiënt gaat snel achteruit en het wordt voor familie steeds moeilijker om echt contact met een dementerende te hebben. Zij verliezen eigenlijk een dierbare, die gewoon nog leeft".De keuze om het eerste exemplaar van zijn boek aan de voorzitter van NOCNSF te overhandigen, is niet toevallig. „Erica Terpstra is zeer begaan met de erkenning van geriatrie. In haar rol als Tweede Kamerlid zette zij zich hier jaren voor in", aldus Dautzenberg.


UITLEG

Alzheimer is een sluipmoordenaar

Door de vergrijzing krijgen steeds meer mensen de ongeneeslijke ziekte dementie. In Nederland lijden nu zo’n 250.000 mensen aan een vorm van de ziekte. Van hen zijn 15.000 tot 17.000 mensen jong dementerend. Zes vragen over jongdementerenden aan Freek Gillissen, verpleegkundig consulent dementie in het Alzheimercentrum van het VU Medisch Centrum dat zich vooral richt op jongdementerenden.

Wanneer is iemand een jongdementerende?

„Wanneer er een vorm van dementie wordt geconstateerd bij iemand jonger dan 65 jaar. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van de ziekte. Er zijn zestig verschillende soorten van bekend. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer".

Wat is de ziekte van Alzheimer?

„Simpel gezegd: er verdwijnt hersenweefsel. Daardoor kan iemand uiteindelijk apathisch worden. Het is eigenlijk het omgekeerde van het proces bij een baby. Die komt blanco ter wereld en leert psychisch en fysiologisch bij. Bij een dementerende zie je precies het tegenovergestelde: aangeleerd gedrag valt geleidelijk weg. Je reikt iemand met Alzheimer bijvoorbeeld een hemd aan, maar diegene weet niet meer dat hij het hemd moet aantrekken".

Hoe kan dat?

„Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer. Maar waarom de hersencellen hun werk ineens niet meer doen, is nog onduidelijk".

Is er een verschil tussen de ziekte van Alzheimer bij een ouder persoon en een jong iemand?

„Ja. Bij oudere mensen is vaak geen besef van de ziekte. Bij een jong dementerende is dat vaak wel het geval. Die ziet dat er van alles misgaat en merkt dat het geheugen achteruit gaat. Bijvoorbeeld: ik sta me een vork in mijn handen maar ik weet niet wat ik ermee moet. Voor een jongere is de lijdensdruk daarom veel hoger".

Hoe herken je de ziekte van Alzheimer?

„Alzheimer is een sluipmoordenaar, het gaat heel geleidelijk. Meestal herkent een partner of een andere naaste dat er iets aan de hand is. Mensen merken het omdat ze de hele tijd de plank misslaan, bijvoorbeeld op hun werk. Dat leidt dan tot conflicten of zelfs tot ontslag. Na onderzoek blijkt het dan uiteindelijk niet om een veronderstelde depressie of burn–out te gaan maar om een afwijking van de hersenen".

Wie is de jongste patient die u in het Alzheimercentrum heeft gezien?

„Iemand van 32 jaar. Maar dat is heel uitzonderlijk

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer