De Geus haalt topambtenaar van fraudeonderzoek
Minister De Geus van Volksgezondheid haalt zijn topambtenaar R. Bekker van het onderzoek naar de fraude in de zorg. Hij wil dat een externe deskundige de frauderisicoanalyse verricht. Aanvankelijk zou die worden gemaakt onder leiding van secretaris-generaal R. Bekker.
Ook wil De Geus van zijn ambtenaren precies weten wat er op welk moment en bij wie bekend was over grootschalige fraude in de zorg. De Geus heeft dat dinsdag duidelijk gemaakt aan Bekker. De bewindsman heeft Bekker daarbij „kritisch toegesproken”, meldde de woordvoerder van De Geus.
De topambtenaar bracht zijn minister de afgelopen dagen in ernstige verlegenheid door hem fout te informeren over een brief die hij in januari 2002 aan het ministerie van Justitie schreef over fraude in de zorg. In de brief stond dat er weinig reden was voor ongerustheid.
Bekker had De Geus bezworen dat de brief in januari 2001 was verzonden, toen er nog geen signalen waren over fraude op ruime schaal. De Geus hield vervolgens tegenover het tv-programma NOVA vol dat de brief van januari 2001 was, tot hij maandagavond moest toegeven dat het schrijven van een jaar later dateerde. Toen waren die signalen er wel degelijk.
Toch blijft De Geus „met open ogen vertrouwen in de integriteit” van Bekker, zei hij dinsdag. „Als dat niet zo zou zijn dan zouden wij een vertrouwensbreuk hebben. Dit is niet aan de orde”, aldus de minister. De Geus wil niet vooruitlopen op de uitkomsten van het interne onderzoek op het ministerie. „Ik wil de feiten op een rijtje hebben.”
VVD-Kamerlid Wilders wil binnen een week een brief van De Geus over de affaire. Hij wil onder meer van de minister weten hoe hij denkt over het functioneren van Bekker.
Verleden maand kwamen berichten over grootschalige fraude in de zorg naar buiten. Zowel patiënten, artsen, paramedici, apothekers en andere zorgverleners zouden zich schuldig maken aan fraude. De risicoanalyse waartoe De Geus begin deze maand opdracht heeft gegeven, moet duidelijk maken waar de fraudegevoelige punten in het zorgstelsel zitten en inzicht geven in de omvang van die fraude. De schattingen daarover lopen uiteen van enkele honderden miljoenen tot een paar miljard euro.