Internet begint op echte wereld te lijken
DELFT (ANP) – Het is donderdag veertig jaar geleden dat aan de Universiteit van Californië en Los Angeles (UCLA) een netwerk tussen computers tot stand werd gebracht. Dit moment staat over het algemeen te boek als het ontstaan van het internet. Johan Pouwelse is internetdeskundige aan de TU Delft. Zijn specialisme zijn de zogenoemde peer–to–peersystemen, het onderling uitwisselen van muziek, films of tv–programma’s op het world wide web. Aan hem vijf vragen over het jubilerende internet.
Heeft veertig jaar internet opgeleverd wat je er van had verwacht of het had er meer ingezeten? Pouwelse: „Het Internet heeft duidelijk zijn tijd nodig gehad om volwassen te worden. Op dit moment is het Internet uitgegroeid tot het centrale zenuwstelsel van de globale economie. Het is de drijvende kracht achter de toename van productiviteit en innovaties. Ik zie niet zo snel hoe het Internet een nog belangrijkere positie had kunnen innemen".
Is het internet nog hanteerbaar met die miljoenen websites en de onafzienbare hoeveelheid informatie?
„Misschien verwachten mensen te veel. Als je toegang had tot alle kennis der mensheid zou je dan met 1 zoekopdracht antwoorden kunnen vinden? Goed zoeken naar informatie in een stoffig gebouw vol met boeken is ook een vaardigheid die men moet leren. De kwaliteit van de aanwezige informatie is moeilijk te beoordelen, daar moet meer aandacht aan worden besteed. Bij de TU Delft proberen we daar ook ons steentje aan bij te dragen".
Is het internet een stem des volks geworden, een vrijplaats voor iedereen die zich wil uiten en is het democratisch?
„Is ongestraft alles uiten zonder dat mensen echt luisteren een vorm van democratie? Internet begint bijna op de echte wereld te lijken, er wordt veel materiaal op discussiefora neergezet. Maar nuance en echt luisteren is er niet altijd bij".
U houdt zich bezig met peer–to–peer. Het uitwisselen van muziek, film en tv–fragmenten staat juist onder druk vanwege auteursrechten. Hoe lossen we het probleem van de illegaliteit op?
„Dit kat en muis spel is al meer dan twintig jaar aan de gang, lang voor de opkomst van peer–to–peer. Via cassettebandjes werd reeds muziek uitgewisseld in vroegere dagen. De contentindustrie is altijd bang voor nieuwe innovaties zoals internet. Zonder omarming van de kracht van het internet zal het behelpen blijven. Met peer–to–peer kan je een miljoenenpubliek gratis bereiken en er zijn geen problemen met frequentieschaarste of kabelruimte".
Internet heeft de toekomst, maar welk ander medium zal daardoor verdwijnen?
„Tja, is het erg dat Mies Bouwman en de sjoelbak op zolder staan? Stuk voor stuk lokt het internet toepassingen naar zich toe, zoals muziek luisteren, bellen, filmpje kijken en spelletjes spelen. Boeken en kranten kunnen nu ook via het internet worden gelezen. Dit jaar zal blijken hoe handig consumenten eBooks en eReaders vinden. Cruciaal is hoe positief de marktspelers hierin meegaan. Anders zijn ze gedoemd tot het lot van de oude muziekindustrie: irrelevantie".