Shell: Zwakkere onderdelen moeten beter presteren
Koninklijke Olie/Shell overweegt zwakker presterende bedrijfsonderdelen af te stoten. Het gaat om activiteiten met een balanswaarde van 7 miljard dollar (ruim ƒ 17 miljard) die niet genoeg winst maken. Dat blijkt uit een analistenpresentatie van Shell maandag.
Het bedrijf geeft prioriteit aan het winstgevend maken van deze onderdelen. Lukt dat niet, dan worden ze afgestoten. Volgens president–directeur J. van der Veer worden bijvoorbeeld Basell, een gezamenlijke onderneming met BASF, en Infineum, een samenwerkingsverband met Esso, onder de loep genomen.
Shell verwacht dat de in 1998 neergezette doelstellingen wat betreft resultaten en bezuinigingen dit jaar worden overtroffen. Het gaat om 5 miljard dollar aan kostenbesparingen en om een rendement van 14 procent op het geïnvesteerde kapitaal.
Voor de komende twee jaar wordt bij de divisies Exploratie en Productie, Olieproducten en Chemicaliën een jaarlijkse besparing van 3 procent voorzien. Dit komt neer op 500 miljoen dollar per jaar.
Maandag werd ook bekend dat Kinder Morgan Energy Partners eigenaar wordt van Tejas Gas. Dat is een volledig dochterbedrijf van Shell en Intergen, een gezamenlijke onderneming van Shell en Bechtel. Voor de overname legt Morgan 750 miljoen dollar in contanten op tafel.
Topman Van der Veer zei maandag ook te hopen dat de onderhandelingen tussen Shell en Esso en minister Jorritsma (Economische Zaken) over het afstoten van het belang dat de maatschappijen in het zogenoemde gasgebouw hebben, voor de verkiezingen zijn afgerond. Onlangs verkocht DSM zijn aandeel daarin. Dat leverde het bedrijf 2,74 miljard gulden op. „Ik hoop dat er voor mei witte rook uit de schoorsteen komt”, aldus Van der Veer.