Secularisatie vreet structuur PKN aan
Het rapport van de commissie evaluatie kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is vooral een signaal dat de secularisatie doorwerkt in de structuren van de kerk.
Gebeurt er niets, dan zal de PKN op korte termijn door een gebrek aan mensen en middelen niet meer kunnen voldoen aan de eisen die ze in haar eigen kerkorde heeft gesteld.De titel van het rapport ”Kerkorde bij de tijd” is treffend gekozen. De nota ademt in alles de wens van het grondvlak van de PKN om de regels aan te passen aan de huidige ontwikkelingen. De secularisatie heeft de wortels van de kerkelijke boom inmiddels dusdanig aangevreten dat er flink gesnoeid moet worden in de kruin om ervoor te zorgen dat de boom niet omvalt.
De commissie schuwt ingrijpende aanbevelingen dan ook niet. Zo stelt ze voor de generale synode en de classes wat bezetting betreft te halveren. Vooral het halveren van de generale synode zit al jaren in de pen. Met de fusie van alle hervormde en gereformeerde classes per mei dit jaar lijkt de belangrijkste reden om het aantal synodeleden niet te verminderen, weggevallen te zijn. Al wordt het met één afgevaardigde wel erg moeilijk om vanuit een classis op de synode een gedifferentieerd geluid te laten horen.
Ingrijpend is het voorstel om oud-ambtsdragers af te doen vaardigen naar de meerdere vergaderingen. Als de synode hier op termijn toe besluit, moet er een discussie komen over de ambtsstructuur van de kerk. Want wat is een oud-ambtsdrager en waaraan ontleent hij zijn ambtelijke gezag?
Met de aanbeveling om de Generale Raad van Advies (GRA) en de Generale Raad van Advies voor het Gereformeerd Belijden (RAGB) samen te voegen, lijkt de commissie te willen snoeien om te snoeien. De taken van beide organen zijn namelijk inhoudelijk totaal verschillend. Zoals de lutherse synode de hoedster is van het lutherse gedachtegoed in de PKN, is de RAGB dat voor het gereformeerde gedachtegoed. Daarbij zitten in de RAGB niet alleen leden uit de Protestantse Kerk, maar ook uit andere gereformeerde kerken. Dat maakt een fusie van dit orgaan met de GRA nogal problematisch.