Kerk & religie

„Elke Engelsman is een christen”

Predikanten in Engeland reageren niet verbaasd op de uitkomsten van een onderzoek dat aangeeft dat meer dan 70 procent van de Engelse bevolking zegt christen te zijn. „Een Engelsman beschouwt zichzelf per definitie als een christen”, zegt ds. B. A. Ramsbottom.

Kerkredactie
18 February 2003 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:08
SALISBURY - De kathedraal in het Engelse Salisbury. Uit een onlangs gepresenteerd onderzoek zou blijken dat meer dan 70 procent van de Engelse bevolking zegt christen te zijn. Predikanten in Engeland plaatsen kritische kanttekeningen bij dit cijfer. - Fot
SALISBURY - De kathedraal in het Engelse Salisbury. Uit een onlangs gepresenteerd onderzoek zou blijken dat meer dan 70 procent van de Engelse bevolking zegt christen te zijn. Predikanten in Engeland plaatsen kritische kanttekeningen bij dit cijfer. - Fot

Een andere vraag is, zegt ds. Ramsbottom, „of iemand daarmee aangeeft ook gelovig te zijn, want de kerken zijn hier leeggelopen.” De predikant van de Strict Baptistgemeente in Luton (tevens is hij hoofdredacteur van The Gospel Standard) zegt dat het desbetreffende onderzoek -de zogenoemde census- iedere tien jaar plaatsheeft. Iedere Engelsman laat zich in dat onderzoek registreren met adres, beroep en maatschappelijke status. „Sinds kort worden in dit onderzoek ook vragen gesteld naar iemands religie.”

Het feit dat 71,1 procent zegt te willen behoren tot het christendom, heeft hem niet verrast, zegt ds. Ramsbottom. „Iedereen die je op straat aanspreekt en vraagt of hij christen is, reageert hier met: „Ik, een christen? Natuurlijk ben ik een christen. Wat denkt u wel?” Het behoort bij bijna iedere Engelsman dat hij gedoopt is, dat hij in de kerk trouwt en dat hij vanuit de kerk begraven wordt. Verder ziet men zondags nooit een kerk vanbinnen.”

Ds. J. R. Broome, predikant van de Strict Baptistgemeente (Gospel Standard) in Trowbridge, spreekt over een groot misverstand. „Wat verstaan we onder een christen? Zeven van de tien Engelsen vinden dat ze christen zijn. Maar als je vraagt of men in Jezus gelooft, als de Zoon van God, of in Jezus als persoonlijke Middelaar, krijg je nul op het rekest. Als je daarentegen aan een moslim vraagt of hij in Jezus een profeet ziet, wil die man dat best bevestigend beantwoorden. Kort en goed, de vraagstelling van dit tienjaarlijkse onderzoek deugt van geen kant.”

Het beeld van Engeland als een natie met een hoog christelijk gehalte is volgens ds. Broome zeer misplaatst. „Kerken staan hier zondag aan zondag leeg. Alleen met Pasen en Kerst willen sommigen nog komen. Het christendom is hier vrijwel uitgestorven. Het is met Engeland zeer droevig gesteld.”

Ds. Geoffrey Thomas, baptistenpredikant in Aberytwyth (Wales), denkt ook het zijne van het onderzoek. „Laten we eens uitgaan van een willekeurig ondervraagde, Bill genaamd. Hij moet natuurlijk iets invullen. Hij weet dat hij geen moslim is en ook geen hindoe. Natuurlijk wil Bill ooit christelijk begraven worden. Naar de kerk gaat hij alleen voor een bruiloft of begrafenis. Maar hij denkt toch wat te hebben met de Kerk van England. Dus vult hij in dat hij christen is, net als 42.558.888 andere inwoners van de Britse eilanden. Zo’n 400.000 anderen vulden in dat ze tot de religie van de Jedis behoorden. Dat is de bedachte religie uit de film Star Wars. Dat vindt Bill natuurlijk onzin; want hij is christen.”

„Toch heeft de uitslag ook iets positiefs”, vindt ds. Thomas. „Er is nog een echo hoorbaar van het christelijk leven van weleer. Er is hier en daar een vage herinnering. Laten we hopen dat mensen als Bill hun kleinkinderen iets vertellen van vroeger. Hopelijk kunnen dan echte christenen die hun roeping verstaan, misschien toch daar de aansluiting vinden om hen over Christus te vertellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer