Club van Rome wil strenge norm uitstoot CO2
De Club van Rome heeft zijn conferentie in Amsterdam dinsdag afgerond met een dwingende oproep aan regeringen snel fikse maatregelen te nemen, om zo een klimaatcatastrofe te voorkomen. In zijn Verklaring van Amsterdam pleit de club onder meer voor een strengere norm voor de uitstoot van kooldioxide (CO2).
De Verklaring van Amsterdam is vooral bedoeld als oproep aan de Milieuministers, die in december in Kopenhagen bijeenkomen op de klimaattop van de Verenigde Naties (VN).De Club van Rome vindt dat de milieuministers met elkaar moeten afspreken dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in de loop van deze eeuw onder de grens moet blijven van 350 deeltjes CO2 op één miljoen deeltjes lucht. Zo kan worden voorkomen dat de aarde te sterk opwarmt. Dit aantal is ambitieus; verwacht wordt dat op de klimaattop een veel hoger aantal wordt afgesproken, namelijk een concentratie van 450 ppm (parts per million). Volgens berekeningen ligt de huidige uitstoot van het broeikasgas rond de 380 ppm.
De Club van Rome stelt dat de techniek al beschikbaar is om die verlaging van de uitstoot te realiseren, en dat het dus een kwestie van politieke wil is om die reductie daadwerkelijk tot stand te brengen.
Wetenschappers, politici en zakenmensen uit heel de wereld werkten de afgelopen dagen aan de verklaring.
Regeringen moeten bereid zijn te investeren in nieuwe technologieën die de uitstoot van CO2 tegengaan. „Overheden hebben de afgelopen tijd triljoenen dollars gepompt in het overeind houden van de financiële markt. Wat nu belangrijk is, is een goede investering om de toekomst van de aarde te redden”, aldus de Club van Rome.
Volgens Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace Nederland, bracht de conferentie van de Club van Rome opnieuw de „frustratie, apathie, bezorgdheid en wanhoop” aan het licht die momenteel rond het thema klimaatverandering lijkt te heersen. „We weten allemaal hoe het zit, laten we dan ook wat gaan doen”, aldus Van Tongeren aan het slot van de bijeenkomst.
Robert Rubinstein, consultant op het gebied van duurzaamheid, maakt zich grote zorgen over de lauwheid waarmee het thema klimaatverandering wordt omgeven. „Ik heb op deze conferentie geen woede gezien. We zouden furieus moeten zijn dat onze planeet wordt verwoest. We zouden onze politici moeten vertellen: Kom niet terug uit Kopenhagen zonder een deal. Politieke molens malen langzaam, wordt er dan gezegd. De financiële crisis heeft laten zien dat politici erg snel kunnen handelen als er banken omvallen. Dat bewijst eens te meer dat men gewoon de politieke wil niet heeft als het om klimaat gaat.”
Oud-minister Korthals-Altes voerde dinsdag een pleidooi om religieuze en levensbeschouwelijke organisaties bij het doordenken van het klimaatvraagstuk te betrekken. „Ten diepste heeft het klimaatprobleem met een diepe innerlijke spirituele crisis te maken.”