Kerk & religie

„Generatiekloof bij lezen van Bijbel”

Er is een groot verschil in de manier waarop verschillende generaties Amerikanen de Bijbel lezen en interpreteren. Hoe jonger iemand is, hoe minder vaak hij of zij de Bijbel leest.

Kerkredactie
27 October 2009 08:11Gewijzigd op 14 November 2020 08:59
VENTURA – Er is een groot verschil in de manier waarop verschillende generaties Amerikanen de Bijbel lezen en interpreteren. Hoe jonger iemand is, hoe minder vaak hij of zij de Bijbel leest. Foto ANP
VENTURA – Er is een groot verschil in de manier waarop verschillende generaties Amerikanen de Bijbel lezen en interpreteren. Hoe jonger iemand is, hoe minder vaak hij of zij de Bijbel leest. Foto ANP

Dat concludeert het Amerikaanse onderzoeksbureau The Barna Group na een peiling onder ongeveer 5000 personen in vijf leeftijdscategorieën.Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar geloven dat de Bijbel een heilig boek is. Bij personen van 64 jaar en ouder is dit 90 procent. Slechts 30 procent van de jeugd vindt de Bijbel volkomen betrouwbaar. Van de ouderen onderschrijft 58 procent deze uitspraak.

Hoewel veel jongeren de Bijbel nog regelmatig lezen, laat het onderzoek een duidelijk patroon zien: hoe jonger iemand is, hoe minder vaak hij of zij de Bijbel leest. Ruim de helft van de personen die ouder zijn dan 64 jaar besteedt per week gemiddeld vijftien minuten om de Bijbel te lezen en te bidden. Bij de jongeren is dit bijna 30 procent.

Meer dan de helft van de jeugd zou de Bijbel willen samenvoegen met andere geschriften, terwijl hier slechts 40 procent van de 26- tot 44-jarigen en 33 procent van de ouderen mee instemt.

Ruim 50 procent van de jongeren gelooft dat de Bijbel dezelfde geestelijke waarheid bevat als andere heilige boeken. Van de ouderen stemt een derde hiermee in.

David Kinnaman, voorzitter van The Barna Group, concludeert dat toekomstige generaties zich meer van de Bijbel zullen distantiëren. „Over het algemeen staan jongeren sceptisch ten opzichte van de Bijbel. Ze trekken de historiciteit ervan in twijfel, evenals de relevantie van de Bijbel voor hun eigen leven. Ze zien de Bijbel niet als het Boek dat alles bevat om een betekenisvol leven te leiden.”

Volgens Kinnaman is de houding van de jeugd een uitdaging voor ouderen om nieuwe manieren te vinden om de Bijbel uit te leggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer