Politiek

Rouvoet ziet risico in afkeren van moslims

DEN HAAG (ANP) – ChristenUnieleider Rouvoet stoort zich eraan dat zijn partij „soms merkwaardig" wordt aangekeken als die opkomt voor de rechten van godsdiensten. „Ik vind partijen tegenover mij, terwijl ik die juist aan mijn zijde verwacht".

26 October 2009 18:41Gewijzigd op 14 November 2020 08:59
ChristenUnieleider Rouvoet stoort zich eraan dat zijn partij „soms merkwaardig” wordt aangekeken als die opkomt voor de rechten van godsdiensten. Foto ANP
ChristenUnieleider Rouvoet stoort zich eraan dat zijn partij „soms merkwaardig” wordt aangekeken als die opkomt voor de rechten van godsdiensten. Foto ANP

Dat zei Rouvoet maandag nadat hij de islamstudie Voorwaarden voor vrede, van Gert–Jan Segers in ontvangst had genomen. De politiek leider van de kleinste regeringspartij doelde vooral op liberale partijen.Die hameren wel altijd op de grondwet maar niet als het gaat om de godsdienstvrijheid, die ook in de grondwet is geregeld. Volgens Rouvoet komt die houding vooral, omdat ze zich van moslims afkeren. Dat vindt hij „een bedreigend proces en een groot risisco". Rouvoet wees erop dat er geen verbod bestaat op orthodoxie, het strikt vasthouden aan een kerkelijke leer. Veel mensen vinden dat volgens hem kennelijk nogal eng.

Segers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, is zeer bezorgd over de integratie van moslims en ziet een identiteitscrisis in Nederland. „De wereld van de islam heeft een veel groter probleem met politieke en religieuze vrijheden dan velen dachten", aldus Segers, die jaren in Egypte woonde. Hij bepleitte ruimte voor mensen die mee willen doen en een scherpe grens voor mensen die dat niet willen.

Rouvoet onderkent de kern van diens pleidooi, maar spreekt liever over een ’huis in renovatie’ waar nieuwe bewoners bij komen. Ze moeten in zijn ogen samen voortbouwen op het bestaande bouwwerk en bespreken wat er binnen de oude huisregels mogelijk is. Hij vindt evenwel dat er geen concessies moeten worden gedaan aan de waarden en normen in Nederland.

Die waarden en normen zijn volgens publicist Paul Scheffer niet per se Nederlands maar algemene normen. Daar moet iedereen aan voldoen, moslim of niet, stelt hij. Mensen spreken volgens Scheffer vaak op hoge toon over burgerschap, terwijl ze zelf niet weten wat daaronder wordt verstaan of daarin zelf tekortschieten.

Scheffer verwijt het politieke middenveld en het kabinet dat zij geen helder basiskader geven over integratie. „Onbegrijpelijk dat dit niet gebeurt". Daardoor ontstaan er steeds incidenten en felle debatten over bijvoorbeeld het schudden van handen of hoofddoekjes. Het leidt volgens hem tot onzekerheid en angst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer