Bijna half miljoen dieren zinloos gedood
DEN HAAG (ANP) – In 2008 zijn in Nederland bijna een half miljoen dieren onnodig gefokt en daarna gedood omdat ze overbodig waren. Dat blijkt maandag uit het jaaroverzicht over dierproeven en proefdieren van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Deze lijst heeft de vereniging Proefdiervrij op haar website gepubliceerd.
Naast een heleboel muizen, ratten en konijnen gaat het om varkens, apen, honden en katten, paarden, allerlei soorten vogels en zelfs lama’s. In totaal werden in 2008 één miljoen proefdieren gefokt. Daarvan zijn er 455.884 gedood. „Naast het leed van de dieren kost deze verspilling de proefdierindustrie jaarlijks minstens twee miljoen euro", stelt Proefdiervrij.Ten opzichte van 2007 zijn er in 2008 14 procent meer dieren overbodig gefokt en gedood, staat in het rapport Zo doende 2008 van de VWA. „De nonchalance waarmee in deze industrie wordt omgegaan met dierenlevens is schandalig", vindt Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij. „Al die miljoenen kunnen ook zinvol worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van proefdiervrije technieken", aldus Zuidgeest.
In 2008 zijn ten opzichte van het jaar daarvoor wel 3,3 procent minder dierproeven uitgevoerd. Vooral met ratten en kippen zijn minder proeven gedaan, stelt de VWA. „Op vogels zijn meer dierproeven gedaan omdat onderzoek moest worden verricht naar het voorkomen van de vogelgriep. Op genetisch gemodificeerde dieren zijn 5800 meer (7 procent) dierproeven verricht".
De proeven worden vooral uitgevoerd voor wetenschappelijk onderzoek (52 procent). Voor het ontwikkelen, produceren, controleren of ijken van sera, vaccins, geneesmiddelen en medische of veterinaire producten voor mens en dier werd 37 procent van het totaal aantal dierproeven verricht.
Proefdiervrij zegt al eerder „het overbodig fokken en doden" bij de regering te hebben aangekaart. „Maar dat heeft niet tot maatregelen geleid. Minister Klink vindt dit een normale bedrijfsvoering en schuift de verantwoordelijkheid af op de proefdierindustrie".
Proefdiervrij vindt dat zowel de minister als de proefdierindustrie hun verantwoordelijkheid moeten nemen om het zinloos doden van proefdieren tegen te gaan. „Zij moeten meer investeren in onderzoek naar en de ontwikkeling van proefdiervrije technieken".